Európa

Varsó reagált Zelenszkij követelésére – de ő nem erre számított

Hirdetés

Lengyelország minden lehetséges fegyvert elküldött Ukrajnának anélkül, hogy feláldozta volna saját biztonságát – jelentette ki Wladyslaw Kosiniak-Kamysz miniszterelnök-helyettes kedden.

A magas rangú tisztviselő, aki egyben az ország védelmi minisztere is, Volodimir Zelenszkij korábban tett megjegyzéseire reagált. Az ukrán vezető lengyel vadászgépeket akar, és azt, hogy Varsó lője le az orosz rakétákat Nyugat-Ukrajna felett, bár elismerte, hogy mindkét kérés nem valószínű, hogy egyhamar teljesül.

A lengyel kormány, mind a mi kormányunk, mind elődeink kormánya több milliárd dollár értékű felszerelést adományozott Ukrajnának. Ez minden, amit adományozni tudtunk” – mondta Kosiniak-Kamysz a PAP állami hírügynökségnek, amikor Zelenszkij megjegyzéseiről kérdezték.

A lengyel miniszter szerint Zelenszkij feladata, hogy alkudozzon a külföldi kormányokkal további segítségért, de Lengyelország számára a saját biztonsága az elsődleges prioritás.

Andrzej Duda lengyel elnök, az előző konzervatív kormány politikai szövetségese, a múlt héten kiemelte az Ukrajnának nyújtott katonai és nem katonai támogatások mértékét, mondván, hogy az ország GDP-jének nagyjából 3,3 százalékát költötte erre.

Hirdetés

A Lengyelország által nem adományozott tételek között szerepel a megmaradt szovjet MiG 29-es vadászrepülőgépekből álló flottája. Donald Tusk miniszterelnök július elején azt mondta, hogy a repülőgépekre Lengyelország védelméhez van szükség, és le kell cserélni őket, mielőtt Kijev rendelkezésére bocsátanák.

Kosiniak-Kamysz a hírügynökségnek elmondta, hogy a Lengyelország által az Egyesült Államoktól megrendelt F-35-ös vadászgépek legalább 2026-ig nem váltják fel a MiG-eket.

Megismételte azt is, hogy Lengyelország Kijev kérésére nem fog orosz lövedékeket lelőni, hacsak más NATO-országok nem győzik le az ötlettel kapcsolatos szkepticizmusukat. Varsó először az Egyesült Államok vezette szövetség idei csúcstalálkozója előtt, július közepén utasította el az ukrán javaslatot.

Moszkva az ukrajnai konfliktust az Egyesült Államok és szövetségesei által Oroszország ellen vívott proxy-háborúnak tekinti. Orosz tisztviselők egzisztenciálisnak nevezték a tétet, és hangsúlyozták, hogy az ország nem fog engedni.

Hirdetés

Oroszország azt állítja, hogy semmilyen nyugati segítség nem fogja megváltoztatni a konfliktus kimenetelét Ukrajna javára, és hogy a folyamatos fegyverszállítások csak meghosszabbítják az ellenségeskedéseket, és még több áldozatot és pusztítást eredményeznek.

orosz hírek

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!