Európa

Kiborult a balti állam védelmi minisztere: több litván Oroszország oldalán harcol

Hirdetés
Több litván állampolgár is harcol az ukrajnai konfliktusban Oroszország oldalán – jelentette ki Laurynas Kasciunas védelmi miniszter. A továbbiakban állam elleni bűncselekményekkel vádolta őket.
Kasciunas szerdán újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy egy litván állampolgár, akiről a múlt hónapban derült ki, hogy az orosz hadseregben harcol, „biztosan nincs egyedül”. „Egynél több” litván van Moszkva soraiban – mondta, anélkül, hogy pontos számot mondott volna.

„Ez a litván állam elleni akció” – folytatta, hozzátéve, hogy az Oroszország oldalán harcolók ismertek a litván hatóságok előtt, és büntetőeljárás alá vonhatók.

A múlt hónapban a litván média arról számolt be, hogy egy Jurbarkas városából származó férfi orosz katonai egyenruhában készült videókat tett fel magáról az internetre.
A felvételen a férfi azt kiabálta, hogy „Dicsőség Oroszországnak, üdvözlet [Joe] Biden amerikai elnöknek”, mielőtt egy automata gránátvetővel lőtt egy ismeretlen célpontra. A videókat állítólag valahol az orosz különleges hadművelet zónájában rögzítették.

Kasciunas akkor megerősítette, hogy a videók valódiak, de azt mondta, hogy nem tud „részletekbe bocsátkozni” azzal kapcsolatban, hogy vannak-e további litvánok, akik az orosz hadseregben szolgálnak.

A litvánokat megfoszthatják állampolgárságuktól, ha bűnösnek találják őket abban, hogy a kormány engedélye nélkül szolgálnak egy másik ország hadseregében. Az LRT litván hírportál szerint az ország migrációs minisztériuma fontolgatja, hogy megteszi ezt a lépést a jurbarkasi férfival szemben.
Litvánia az ukrajnai konfliktus kezdete óta számos keményvonalas oroszellenes politikát folytat. Amellett, hogy az ország GDP-jének több mint 1,5%-át katonai és egyéb segélyek formájában átadta Ukrajnának, a vilniusi kormány azt követelte az EU-tól és a NATO-tól, hogy adjon át még több fegyvert és lőszert saját készleteiből.

A balti köztársaság hatóságai elrendelték a szovjet háborús emlékművek lebontását és a szovjet katonák sírjainak exhumálását is, miközben több Litvániában élő, orosz származású híresség állampolgárságát is visszavonták a konfliktussal való állítólagos kapcsolat miatt.

Az év elején Ilze Liepa balerina állampolgárságától megfosztották, amiért elítélte a balti államokban található szovjet emlékművek lerombolását.
Az LRT szerint 2022 végére „tucatnyi” litván zsoldos harcolt az ukrán hadseregben. Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint idén márciusig 13 387 külföldi zsoldos utazott Ukrajnába, hogy a kijevi rezsimért harcoljon. Közülük mintegy 5962-t megöltek az orosz erők – közölte a minisztérium.
Forrás: Ukrán Háború facebook csoport

Hirdetés
Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!