Európa

Zűrzavaros nyilatkozatok Volodimir Zelenszkij módra

Hirdetés

Zelenszkij: Oroszország 6000 katonát veszített Kurszkban, már nem fenyeget a Szumi elleni támadás veszélye – ezzel az érdekes címmel közölt cikket az Index.hu. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy „Az orosz hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett a kurszki térség harcterein, és megszűnt a Szumi elleni orosz offenzíva korábban létező veszélye.”

Egészen pontosan a színész-elnök úgy fogalmazott, hogy „Eddig a kurszki területen folytatott hadműveletünk első hónapja alatt az orosz csapatok mintegy 6000 halott és sebesült katonát, valamint több tízezer orosz katonát veszítettek más harci övezetekben.”

– Akcióinknak köszönhetően jelenleg nem fenyeget az a veszély, hogy Oroszország újabb offenzívát indít területünkön Szumi városa ellen, mint idén májusban, amikor Putyin támadást indított Harkiv városa ellen” – mondta Zelenszkij az Ukrajna védelmével foglalkozó kapcsolattartó csoport pénteki ülésén, amelyet a NATO németországi Ramstein légibázisán tartottak.

Szavai szerint az orosz megszállók újabb offenzívára készültek az ukrajnai Szumi város ellen, de „fordult a kocka, és ellentámadásunkkal Oroszországba szorítjuk a háborút” – írta az Interfax. Az államfő megjegyezte, hogy miközben az ukrán fegyveres erők előrenyomulnak a Kurszki területen, az orosz hadsereg folytatja offenzíváját Ukrajnában.

– Az orosz hadsereg legharcképesebb egységei részt vesznek a területünk megszállási övezetének bővítésében Donyeck térségében. Ez Moszkva egyértelmű döntése. Putyin jobban akar terjeszkedni Ukrajnán belül, mint hogy Oroszország biztonságával foglalkozzon – mondta Zelenszkij.

Hirdetés

Kezdjük talán azzal, hogy ha az oroszok el is vesztettek 6 ezer katonát a Kurszki területen, aligha állnak meg Putyin erői. Részben azért, mert jelenleg körülbelül minimum 1,3-1,5 millió katonát tartanak fegyverben, ebből legkevesebb 600 ezret Ukrajnában és a közös határ mentén. Hatezer katona elvesztése így nem valószínű, hogy megállítja az oroszokat, főleg azok után, hogy a hírek szerint a Kurszki területen sokkal nagyobbak az ukrán veszteségek.

Az orosz védelmi minisztérium napokban tett jelentése szerint ugyanis összesen több mint 10 100 katonát, 81 harckocsit, 41 gyalogsági harcjárművet, 72 páncélozott harcjárművet, 589 kisebb páncélozott harcjárművet, 325 járművet, 74 tüzérségi löveget, 24 többszörös rakétavetőt veszített az ellenség a Kurszk irányában zajló harcok során.

– Köztük hét M142 HIMARS-t és öt amerikai gyártmányú M270 MLRS-t, nyolc légvédelmi rakétavetőt, két szállító és rakodó járművet, 17 elektronikai harcászati radart, hét légvédelmi radart, nyolc darab műszaki berendezést, köztük két műszaki járművet a légvédelmi rendszerek bontására és egy UR–77 aknamentesítő egységet – tették hozzá. Ha ennek csak a fele igaz, akkor is minden bizonnyal a kurszki offenzíva sokkal jobban gyengítette az AFU-t, mint Putyin erőit, és csak idő kérdése, hogy kiszoruljanak Oroszországból.

S még valami, Zelenszkij befejezhetné már az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok tételét, mert magából csinál bolondot. A mostani nyilatkozatában ugyanis azt állítja, hogy mivel Oroszország 6000 katonát veszített Kurszkban, már nem fenyeget a Szumi elleni támadás veszélye. Ugyanakkor egy másik napokban tett nyilatkozatában amiatt jajveszékelt, hogy az ukrán fegyveres erők egy hónappal ezelőtt kezdődött kurszki hadműveletének sikere miatt Oroszország 60 ezer katonát irányított át a kurszki régióba.

Gondolja a színész-elnök, hogy ha az oroszok rövid idő alatt összevonnak sok tízezer katonát Kurszknál, akkor hatezer egyenruhás elvesztése – és ezeknek csak egy része a halott – megállítja a Föderáció alakulatait? Aligha…! De majd rájön, és vele együtt a világ!

Hirdetés

bekezdesek.hu

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!