Európa

Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Hirdetés

Hangsúlyozta, hogy „egész Európa, beleértve a szocialista kormányokat, őrzi saját országhatárait”

Nagyszabású nemzetközi mozgósítást hirdetett meg a biztonság, a gondolatszabadság, a nemzeti szuverenitás védelmében Matteo Salvini október 6-ra a lombardiai Pontidába azt követően, hogy egy migránsokat szállító hajó feltartóztatása miatt az olasz ügyészség hat év börtönbüntetést kért rá – közölte a Liga párt hétfőn.

Matteo Salvini vezetésével a Liga hagyományos október 6-i országos nagygyűlése az idén nagyszabású demonstrációvá alakul át „az olasz polgárok biztonsághoz való joga, a gondolat- és szólásszabadság, a népi és nemzeti szuverenitás tiszteletben tartása érdekében” – jelentette be a jobboldali politikus.

A Liga minden évben Pontida mezején ünnepli megalakulásának évfordulóját. A párt közleménye szerint külföldi résztvevőket is várnak Európából és a tengeren túlról.

Matteo Salvini közösségi oldalán jelezte, hogy október 6-ra meghívta európai szövetségeseit, akik között Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) és Orbán Viktort nevezte meg, akikkel júliusban megalakította a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciót.

Hirdetés

Matteo Salvini hétfőn köszönetet mondott Orbán Viktornak, aki közösségi oldalán állt ki az olasz politikus mellett. Salvini bejelentette, hogy pénteken közlekedési miniszterként Budapestre látogat az uniós tárcavezetők tanácskozására, így személyes találkozóra is sor kerül Orbán Viktorral.

A Liga közleménye azt a nemzetbiztonsági tanácskozást követte, amelyet Matteo Salvini hirdetett meg. A párt képviselői egyetlen napirendi pontról egyeztettek: rendkívüli és sürgős kezdeményezésekről „a demokrácia, a választók akarata és az ország biztonsága védelmében, amelyeket az olaszellenes baloldal veszélyeztet, a bíróságokat saját politikai bosszújára használva fel”.

A találkozót összefoglaló közlemény szerint Matteo Salvini köszönetet mondott a Liga szövetségeseinek, a római kormány minden jobboldali és jobbközép pártjának az iránta tanúsított szolidaritásért. Giorgia Meloni kormányfő, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke és Antonio Tajani, a Hajrá, Olaszország! (FI) vezetője is szolidaritását fejezte ki.

„Politikai per zajlik ellenem, a baloldal próbálkozása a kormány és a nemzeti határok védelméhez való jog támadására” – idézte a közlemény Matteo Salvinit.

Salvini hangsúlyozta, hogy „egész Európa, beleértve a szocialista kormányokat, őrzi saját országhatárait, erősíti az ellenőrzést és a kiutasításokat”.

Hirdetés

Matteo Salvinire, jelenlegi kormányfő-helyettesre, Palermo ügyészsége szombaton hat év börtönbüntetést kért emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt. Az eljárás azért indult három évvel ezelőtt az illetékes szicíliai bíróságon a Liga párt vezetője ellen, mert 2019-ben – belügyminiszterként – nem engedélyezte az Open Arms spanyol civil hajó kikötését Lampedusán 147 emberrel a fedélzetén.

A vádemelést követően Matteo Salvini videóüzenetet közölt közösségi oldalán, amelyben hangsúlyozta, azért állították bíróság elé, mert a baloldal úgy döntött, hogy „az olasz határok védelme bűncselekmény”.

További tizenhárom oldalas védőiratot hozott nyilvánosságra vasárnap „Eljárás egy olasz polgár ellen” címmel, amelyben rekonstruálta a 2019 nyarán történteket.

A Liga október 18-án a palermói bíróság épületénél is demonstrációt tart. Azon a napon tartja védőbeszédét Matteo Salvini ügyvédje. Az ítélet év vége előtt várható.

Magyar Hírlap

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!