Európa

Zelenszkij Amerikába utazott és már a háború lezárásáról beszélt

Hirdetés

Az ukrán elnök bemutatja a „győzelmi tervét” Joe Bidennek, Kamala Harrisnek és Donald Trumpnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap érkezett az Egyesült Államokba, hogy megszerezze Washington támogatását Ukrajna „új háborús terveinek” végrehajtásához.

Az ukrán elnök bemutatja „győzelmi tervét” Joe Biden elnöknek, valamint az elnöki tisztségért induló Kamala Harris és Donald Trump jelölteknek is– írta meg a Guardian. Zelenszkij az ENSZ közgyűlésén is felszólal, miközben Oroszország előretörése Kelet-Ukrajnában új lendületet vett.

A „győzelmi tervének” részeként Ukrajna nem éveken, hanem hónapokon belül kérné a NATO-tagságot– írja a The Kyiv Independent.

Arra a kérdésre, hogy mi történne, ha Joe Biden amerikai elnök elutasítaná Ukrajna „győzelmi tervét”, Zelenszkij elmondta:

Hirdetés

„Ez egy szörnyű gondolat. Ez azt jelentené, hogy Biden nem akarja úgy befejezni a háborút, hogy Oroszországtól megtagadja a győzelmet” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy„ennek egy nagyon hosszú háború lenne a vége egy lehetetlen, kimerítő helyzet, ami rengeteg ember halálát okozná. Mindezek után nem hibáztathatom Bident semmiért”.

Kijev hetek óta sürgeti nyugati szövetségeseit, hogy engedélyezzék a nagy hatótávolságú fegyverek szállítását Ukrajnába. Az elnök főként a kelet-ukrajnai Pokrovszk városának helyzetére is hivatkozott, amely jelenleg az egyik leghevesebb frontvonal a katonai konfliktusban. Az ukrán elnök egy éjszakai videóüzenetben is hangsúlyozta, hogy a nyugati országoknak segíteniük kell „elérni a közös győzelmet, egy igazságos békéért.” Zelenszkij szerint „az ősz döntő lesz a háború jövője szempontjából.”

A Guardian értesülése szerint Zelenszkij vasárnap New Yorkba érkezett meg, Pennsylvaniában is megfordult, a héten pedig Washingtonba is ellátogat majd. Pennsylvaniában egy különösen fontos lőszergyárat látogatott meg, amely az ukrán hadsereg számára is létfontosságú 155 mm-es tüzérségi lövedékeket gyártja

Csak ebből a gyárból eddig több mint 3 millió darab lőszert szállítottak Ukrajnába az Egyesült Államokból.

Hirdetés

VH

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!