Európa

Balhé Németországban: azonnali parlamenti vizsgálatot követel egy politikus

Hirdetés

„A nyomozás szükségessége annál is inkább sürgető, mivel Ukrajna, amely a német adófizetők milliárdjainak kedvezményezettje, a fő gyanúsított.”

Németországnak sürgősen független parlamenti vizsgálatra van szüksége az Északi Áramlat szabotázsának ügyében – jelentette ki Sahra Wagenknecht német baloldali politikus egy csütörtökön közzétett videóban. Ha bebizonyosodik, hogy Kijev állt a gázvezeték elleni 2022-es támadás mögött, akkor felelősségre kell vonni – tette hozzá.

A törvényhozó, aki saját pártját, a Sahra Wagenknecht Szövetséget (BSW) is vezeti, két évvel az incidens után kifogásolta Berlin szerinte „süket csendjét”. Olaf Scholz kancellár kabinetje makacsul elutasította, hogy a parlamenttel bármilyen érdemi részletet megosszon a robbantások ügyében folyó vizsgálatról vagy annak eredményeiről – érvelt Wagenknecht.

A képviselő ezután számos nyugati médiajelentést idézett, amelyek ukrán búvárok egy csoportjára mutogatnak, akik állítólag felrobbantották a Németországba földgázt szállító orosz tenger alatti vezetékeket. A magánfinanszírozású csoport állítólag Valerij Zaluzsnij tábornok utasítására cselekedett, akit később elbocsátottak, és aki Kijev nagykövetévé vált Nagy-Britanniában.

Akinek ilyen barátai vannak, annak tényleg nincs szüksége ellenségekre”– mondta Wagenknecht, hozzátéve, hogy

Hirdetés
»ha ez a történet igaz, akkor valóban az évszázad botrányát éljük át«.

A politikus ezután más jelentéseket idézett, amelyek szerint Berlin esetleg előre értesült a CIA-tól a lehetséges támadásról, de mégsem tett lépéseket.

Az esetet követő kormányzati hallgatás még több kérdést vet fel – tette hozzá.

„A parlamenttel és a nyilvánossággal való együttműködés megtagadása egyre sürgetőbbé teszi egy vizsgálóbizottság felállítását, amelyet… a BSW kezdeményezett”– mondta Wagenknecht. Berlin egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást a vizsgálatról. Augusztusban a német média arról számolt be, hogy a hatóságok kiadták az első elfogatóparancsot az ügyben, állítólag egy „Vladimir Z” néven azonosított ukrán állampolgár ellen.

„A nyomozás szükségessége annál is inkább sürgető, mivel Ukrajna, amely a német adófizetők milliárdjainak kedvezményezettje, a fő gyanúsított”– mondta Wagenknecht.

„Ha Ukrajna felelős a német energiaellátás elleni terrorcselekményért, akkor a fegyverszállításokat azonnal be kell fejezni, és a kártérítés kérdését is napirendre kell tűzni.”

Hirdetés

A Kieli Világgazdasági Intézet szerint Németország a második legnagyobb katonai segélyezője Ukrajnának, mivel összesen több mint 10 milliárd euró (11,19 milliárd dollár) értékben szállított katonai eszközöket 2022 januárja és 2024 júniusa között Kijev részére. Az intézmény becslései szerint Berlin ugyanebben az időszakban további, közel 5 milliárd dollár humanitárius és pénzügyi támogatást nyújtott Kijevnek.

NIF

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!