Világ

Izrael szárazföldi hadműveletet indított és betört Libanonba

Hirdetés

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szárazföldi hadműveletet kezdett a dél-libanoni határvidéken – közölte a hadsereg közleményében.

„A politikai vezetés döntésének megfelelően néhány órával ezelőtt az IDF pontos hírszerzési információk alapján korlátozott, lokalizált és célzott szárazföldi támadásokat kezdett a Hezbollah terrorista célpontjai és infrastruktúrája ellen Dél-Libanonban. Ezek a célpontok a határhoz közeli falvakban vannak, és közvetlen fenyegetést jelentenek az észak-izraeli izraeli közösségekre” – áll a közleményben.

A hadsereg hangsúlyozta, hogy „az IDF a vezérkar és az északi parancsnokság által meghatározott módszertani terv szerint tevékenykedik, amelyre az IDF katonái az elmúlt hónapokban kiképzést kaptak és felkészültek”.

„Az izraeli légierő és az IDF tüzérsége precíz csapásokkal támogatja a szárazföldi erőket a térségben lévő katonai célpontok ellen” – teszi hozzá a közlemény.

„Ezeket a műveleteket a politikai szint döntésének megfelelően hagyták jóvá és hajtották végre. Az Északi Nyilak hadművelet a helyzetértékelésnek megfelelően és a gázai és más színtereken folyó harcokkal párhuzamosan folytatódik. Az IDF folytatja a hadműveleteket a háborús célok elérése érdekében, és mindent megtesz, ami szükséges Izrael polgárainak védelméhez és az észak-izraeli polgárok hazatéréséhez” – mutatott rá a hadsereg.

Hirdetés

Izrael szeptember 23-án indította el az Északi nyilak hadműveletet a libanoni székhelyű Hezbollah síita mozgalom ellen, tömeges légicsapásokat hajtva végre annak katonai célpontjai ellen. A szeptember 27-i bejrúti csapások egyike megölte Haszan Naszrallah Hezbollah-vezetőt. A mozgalom megerősítette halálát, és megfogadta, hogy továbbra is szembeszáll Izraellel.

Nem csak Libanont és Plaesztinát támadják: a szíriai Damaszkuszt is

A feszültségek 2023. október 7-én ismét fellángoltak a Közel-Keleten, amikor a Hamász fegyveresei a Gázai övezetből meglepetésszerű támadást intéztek izraeli terület ellen, megölték az izraeli határ menti települések lakóit, és több mint 240 túszt ejtettek, köztük nőket, gyerekeket és időseket. Válaszul Izrael katonai műveletet indított a palesztin enklávéban a Hamász katonai és politikai szárnyának megsemmisítésére és a túszok kiszabadítására. A gázai ellenségeskedések a mai napig tartanak.

orosz hírek

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!