Európa

Óriási bajba került Ukrajna a véget nem érő háború miatt

Hirdetés

Ukrajna az Oroszország indította háborút követően is gyorsan fogyatkozó lakossággal számol, az ukrán tudományos akadémia demográfiai intézete szerint 2041-ig csaknem 28,9 millióra, 2051-re pedig 25,2 millióra apadhat az ország lakossága – derül ki a kijevi vezetés egyik stratégiai dokumentumából, amelyet itthon mások mellett az Index.hu ismertetett.

Mint írták, a jelenlegi becslések szerint Ukrajna területén mintegy 36 millióan élhetnek, ebből 31 millióan vannak a kijevi hatóságok ellenőrizte térségben. Ami egészen megdöbbentő, Ukrajna a Szovjetuniótól való függetlenné válása idején, 1991-ben még 52 millió lakossal rendelkezett.

Kifejtették, hogy a két és fél éve kezdődött háború tovább nehezítette a már amúgy is meglévő demográfiai problémákat. A demográfiai intézet adatai szerint a fegyveres konfliktust megelőzően az egy szülőképes nőre jutó gyermekek száma átlagosan 1,16 volt, jelenleg viszont már csak 0,9. Ez azért brutálisam rossz szám, mert a lakosságszám fenntartásához egy nőnek legalább két gyermeket kellene világra hoznia.

Rámutattak arra is, hogy a 60 év felettiek korcsoportja a háborút megelőzően a népesség csaknem egynegyedét tette ki. A háború következtében azonban az amúgy is alacsony várható átlagos élettartam (71 év) további csökkenését várják. A férfiak körében például az átlagos élettartam a jelenlegi 66 évről 57-re eshet vissza.

A kijevi vezetés stratégiával állt elő a probléma ellensúlyozására. A vonatkozó dokumentum szerint „Ukrajnának szüksége van rendszerszintű stratégiai döntésekre, amelyek lehetővé teszik a demográfiai kockázatok mérséklését és a veszélyek csökkentését, biztosítva ezzel a népesség kiegyensúlyozott és tartós újratermelődését, az emberi erőforrások szükséges mértékét és a megfelelő nagyságú munkaerő biztosítását a háborús helyzetben és a gazdaság háborút követő újjáépítéséhez.”

Hirdetés

A kijevi kormányzat elképzelései szerint megfelelő környezetet kell teremteni a gyermekszületésekhez, illetve a gyermekneveléshez, biztosítva a családok megélhetését. A dokumentum mindenekelőtt a biztonságot, a létfontosságú szociális infrastruktúrát, a minőségi egészségügyi ellátást és munkalehetőségek biztosítását emelte ki. Különös hangsúlyt fektetnek a külföldre menekült ukránok hazatérésére is.

Amit az ukrán tudományos akadémia demográfiai intézete ír, az szép és jó. A gond az, hogy a háború, amit keleti szomszédunk a globalisták érdekeiért folytat, éppen ellenkező hatást ér el. A háború nem teremt biztonságot, sőt, éppen hogy tönkreteszi a létfontosságú szociális infrastruktúrát, és jelentősen árt a minőségi egészségügyi ellátásnak is.

Részben azért, mert a fegyveres harcok miatt kórházak és rendelők szenvedhetnek komoly károkat, másrészt a háborús sérültek ellátása leterheli az egészségügyi ellátást, és nem jut elég energia más betegekre. Nem is beszélve arról, hogy az ukrán egészségügy már a konfliktus előtt is durván forráshiányos volt. A háború valóságos tragédiát hoz Ukrajnára!

bekezdesek.hu

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!