Uncategorized

Robert Fico Moszkvába látogat

Hirdetés

Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy Moszkvába látogat a náci Németország legyőzésének 80. évfordulója alkalmából. A szlovák RTVS rádió „Szombati párbeszédek” című műsorának házigazdájával beszélgetve Fico azt mondta, hogy az eseménynek semmi köze nem lehet a mai konfliktusokhoz.

 

„Ki fog megakadályozni abban, hogy jövőre, amikor a második világháború befejezésének 80. évfordulója lesz, elmegyek egy békés demonstrációra Moszkvába? Azt hiszem, elmegyek. És miért is ne mennék. Mi köze van ennek a mostani időkhöz?” jelentette ki Fico a műsorvezető kérdésére válaszolva az esetleges részvételére vonatkozóan.

Fico azt mondta, nem hagyja, hogy bárki is elfelejtse, hogy „a szabadság keletről jött”, nyilvánvalóan arra utalva, hogy a szovjet hadsereg 1945 tavaszán felszabadította Szlovákiát a náci megszállás alól. A mai Ukrajnával kapcsolatban elmondta, hogy nemrég megismételte a kijevi hatóságoknak, hogy nem érti, miért harcolnak továbbra is az oroszok ellen.

Fico 2023-as hatalomra kerülése óta leállította a szlovák fegyverszállításokat Ukrajnába. Emellett többször felszólított a konfliktus diplomáciai megoldására. A hét elején egy sajtótájékoztatón a miniszterelnök megfogadta, hogy mindent megtesz a Moszkvával való kapcsolatok helyreállításáért, amint a harcok véget érnek.

Hirdetés

A hónap elején Fico bírálta a Nyugatot, amiért elítéli a Harmadik Birodalom által a második világháborúban elkövetett atrocitásokat, miközben szemet huny a náci jelképeket viselő ukrán csapatok felett. A nyugat-szlovákiai Szered koncentrációs tábor egykori helyén tartott beszédében felszólította a világközösséget, hogy ne tűrje tovább „némán”, hogy a kijevi erők náci jelvényeket használjanak.

Moszkva régóta igyekszik felhívni a világközösség figyelmét a náci ideológia növekvő befolyására az ukrán lakosság körében, és Ukrajna „nácimentesítését” tette 2022 februárjában indított katonai műveletének egyik céljává.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese az év elején azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy azzal, hogy támogatja Ukrajnát, modern nácikat táplál és támogat. Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén nemrégiben ostorozta a Nyugatot, amiért „elfelejtette a második világháború tanulságait” és „kigúnyolja a történelmet” azzal, hogy a nácik jelenlegi követőinek tetteit igazolja.

NIF

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!