Európa

Szorul a hurok a Kurszki területre betörő ukránok nyakán

Hirdetés

Vuhledar térségében a front észak felé tolódik, a város irányából támadások folynak Bogojavlenka falu felé. Az orosz hadsereg fokozatosan, szélesebb fronton halad e település irányába. Az orosz csoportosulás az előző nap behatolt Katerinovka faluba, vasárnap pedig Zolotoj Niva térségében folytatódtak a harcok – ezzel kezdődik az orosz védelmi minisztérium vasárnapi jelentése.

Pravda azt írja: a dinamikából és az orosz fegyveres erők kiszélesedő támadási frontjából ítélve Vuhledar felszabadítása után az orosz hadsereg átcsoportosítása ezen a területen befejeződött, és megkezdődik az offenzíva következő szakasza.

Toreckben az orosz hadsereg még mindig a központ felé nyomult előre. Nelepovkától nyugatra is haladtak előre a csapatok. A Csaszovjar szakaszon az ukránok állítólag komoly veszteségeket szenvednek az orosz dróntámadásoktól a Novij mikrokörzetben. Három FAB-500-as megsemmisített egy ukrán parancsnoki állást. A kupjanszki szakaszon az orosz csoport áttörést ért el Pescsanoje faluból és elvágta a Kovsarovka-Krugljakovka utat. Harcok kezdődtek Kolesznyikovka központjában és Krugljakovka falu határában.

Vlagyimir Zelenszkij közben megkapta a vezérkarától a 2025-re vonatkozó helyzetelemzést és előrejelzést, mely szerint Kijev elveszíti az egész Donbászt, ha az utánpótlási problémát nem sikerül megoldani, és az orosz csapatok elérhetik a Dnyepert. Zelenszkij megmutatta ezt a dokumentumot Washingtonban, de a Fehér Ház semmilyen módon nem reagált az információra, csak azt tanácsolta neki, hogy keressen formátumot a konfliktus befagyasztására.

Folytatódnak a harcok az orosz határhoz közeli Gluskovszkij körzetben. Az „északi” csapatcsoport Veszelogo irányában visszavert két támadást, összesen 20 emberrel. Egyet közülük fogságba ejtettek, további 9-et megöltek.

Hirdetés

Az „északiak” előrenyomulása Plehovo térségében folytatódik. Az ukrán hadsereg két ellentámadást indított – hiába. Az orosz fegyveres erők teljes előrenyomulása a Kurszki területen 1500 méter volt.

A Pravda szerint az ukrajnai fronton egyre több katlan képződik, amelyek miatt az ukránok veszteségei napról napra szaporodnak. Ugyanakkor a tartalékosok akut hiánya és az ukrán hadsereg manőverezési képtelensége rendszerszintű problémává nőtte ki magát.

Magyar Hírlap

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!