Világ

Obama is beszáll az amerikai elnökválasztásba

Hirdetés

Donald Trump és Kamala Harris fej fej mellett áll az elnökségért folytatott versenyben. Az előbbi személyes jelenlétével, utóbbi egy interjúsorozattal igyekezett most feltüzelni – írta az AFP a kampányról szóló összefoglalójában.

A közvélemény-kutatások szoros eredményt vetítenek előre, ami nagy költségekkel járó, nagy intenzitású küzdelmet gerjeszt minden egyes bizonytalan szavazóért abban a hét kulcsfontosságú államban, amely valószínűleg eldönti a november 5-i választást.

Trump 2020-ban elvesztette Wisconsint, most viszont komoly energiákat fektet abba, hogy ez ne így legyen. A hét elején Harris is járt ott, és a Republikánus Párt szülőhelyén, Riponban tartott nagygyűlést, ahol a mérsékelt és elégedetlen konzervatívokat szólította meg.

Trump látogatására azután kerül sor, hogy szombaton színpadias kampányban tért vissza ugyanarra a helyszínre, a pennsylvaniai Butlerbe, ahol júliusban épphogy elkerülte egy merénylő golyóját.

A volt elnök kampánycsapata azt remélte, hogy visszanyeri azt a lendületet, amelyet akkoriban élvezett – magasan vezette a felméréseket, mielőtt Joe Biden elnök visszalépésével felborította a versenyt.

Hirdetés

A golyóálló üveg mögül elmondott hosszú, gyakran elkalandozó beszédében Trump azt sugallta, hogy politikai ellenfelei állhattak a sikertelen merénylet mögött.

„Azok, akik meg akarnak állítani minket… rágalmaztak engem, vád alá helyeztek, vádat emeltek ellenem, megpróbáltak levenni a szavazólapról, és ki tudja, talán még az életemre is próbálta törni” – mondta az eseményre összegyűlt több tízezer támogatójának.

Trump megismételte azokat a hamis állításokat is, amelyek szerint a Biden-Harris-kormány a Helene hurrikán által tönkretett területekre szánt segélyeket végül migránsprogramokra költötte.

Harris a szombatot Észak-Karolinában töltötte, ahol segélymunkásokkal és lakosokkal találkozott a Helene által leginkább sújtott területek egyikén, amely fél tucat államra mért pusztító csapást, és több mint 220 ember halálát okozta.

A kulcsfontosságú szavazók elérésére érdekében az alelnök a jövő héten számos televíziós, rádiós és podcast műsor vendége lesz.

Hirdetés

Harrist korábban bírálatok érték, amiért kerülte a személyes interjúkat, most viszont egyik szerkesztőségből megy a másikba.

A turné a „Call Her Daddy” podcasttal kezdődik, ahol várhatóan a reproduktív jogok kérdésére fog összpontosítani, amely a demokraták szerint a bizonytalan szavazók – különösen a nők – körében fontos.

A hét további részében az ABC „The View” című műsorának, valamint a „The Howard Stern Show”-nak és a „The Late Show with Stephen Colbert”-nek a vendége lesz – ezek nagyjából hazai pályának számítanak.

Csütörtöktől pedig Barack Obama volt elnök is csatlakozik Harris-hez, és együtt fognak ellátogatni a kulcsfontosságú ingadozó államokba.

A 63 éves politikus továbbra is befolyásos a demokraták körében, és ő és Michelle Obama, a volt first lady augusztusban a párt országos konvencióján nagy visszhangot kiváltó beszédet mondott Harris mellett.

Hirdetés
Hirdetés

Obama egészen a választás napjáig kampányolni fog a csatatéren – közölte Harris kampánya.

Magyar Hírlap

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!