Európa

Németország felismerte a kellemetlen igazságot Oroszországgal kapcsolatban

Hirdetés

Oroszországnak sikerült gazdasági növekedést elérnie a hatalmas szankciós nyomás ellenére – mondta Alexander Liebman német szakértő a Focus.Online című német kiadványnak adott interjújában, írta a ria.ru.

A szakértő szerint „Oroszország jobban alkalmazkodott a szankciókhoz, mint azt sokan várták”. Moszkvának sikerült hatékonyan megbirkóznia a szankciók következményeivel, annak ellenére, hogy a nyugati országok olyan hatásokat vártak tőlük, mint például: a pénzügyi rendszer destabilizálódása, a nemzetközi ellátási láncok megszakadása és a természeti erőforrások értékesítéséből származó bevételek csökkenése.

„Az első számú hatást gyorsan sikerült elkerülni az orosz központi bank határozott politikájának köszönhetően, amely néhány évvel korábban stabilizálta a pénzügyi rendszert és felkészült az esetleges nyugati szankciókra. Az ellátási láncok megszakadása sem következett be, részben azért, mert a globális Dél és Kína nem támogatja a szankciókat, részben pedig az orosz vállalatok hihetetlen kreativitásának köszönhetően, amelyek mindent megtesznek az új ellátási láncok kiépítéséért. Oroszország olyan nagy nyersanyagszállító, hogy lehetetlen teljesen kizárni a globális forgalomból” – magyarázta a szakértő.

Arra a kérdésre, hogy mi az oka Oroszország gazdasági stabilitásának, az elemző elismerte, hogy az ország a jelenlegi helyzetben hatékony gazdaságpolitikát folytat, és sok pénzt fektet be a termelésbe és az infrastruktúrába, ugyanakkor elutasította azt a tézist, hogy ez csak a hadigazdaság bevezetése miatt lehetséges.

„Tavaly több olyan metróállomás épült Moszkvában, mint amire mér rég nem volt példa. Ez nem háborús gazdaság” – válaszolta.

Hirdetés

Júliusban a Handesblatt című üzleti lapban megjelent egy írás, amelyben rámutatott a szankciók hatékonyságával kapcsolatos irreális elvárásokra, és azt javasolta, hogy ezt sokkal inkább kudarcként kellene elismerni.

Oroszország többször is kijelentette, hogy az ország meg fog birkózni a Nyugat által néhány évvel ezelőtt megkezdett és tovább fokozódó szankciós nyomással.

Moszkva megjegyezte, hogy a Nyugatnak nincs bátorsága felismerni az Oroszország elleni szankciók kudarcát. Maguk a nyugati országok is többször hangot adtak annak a véleményüknek, hogy az oroszellenes szankciók hatástalanok.

Vlagyimir Putyin korábban azt mondta, hogy az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és hogy a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra. Szerinte a Nyugat fő célja, hogy emberek millióinak életét rontsa.

Magyar Hírlap

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!