Világ

Észak-Korea felrobbantotta a Dél-Koreába tartó utakat

Hirdetés

Észak-Korea felrobbantotta a Dél-Koreába vezető útszakaszokat, ezzel gyakorlatilag elválasztva a két országot egymástól – közölte a szöuli hadsereg.

A robbanószerkezeteket a határ északi oldalán robbantották fel hétfőn – közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS) közleményében, amelyet a Yonhap hírügynökség idézett.

„Észak-Korea dél körül felrobbantotta a Gyeongui és a Donghae utak egy részét a katonai demarkációs vonaltól északra” – állt a közleményben. A két út augusztus óta nem volt aktív használatban, és a robbanások nem okoztak károkat a határ déli oldalán – közölte a JCS. Dél azonban az incidensek után fokozta a megfigyelést és a készültséget.
Az észak-koreai csapatok állítólag robbanószerkezeteket is megpróbáltak elhelyezni a demarkációs vonal dél-koreai oldalán húzódó úton, aminek hatására a szöuli hadsereg figyelmeztető lövéseket adott le.

Az északiak lépése válaszul történt arra, hogy Szöul állítólag drónokat repültetett fővárosa, Phenjan fölé. Észak-Korea pénteken azt állította, hogy Dél csak ebben a hónapban háromszor küldött drónokat, amelyek propaganda szórólapokat dobtak le Phenjan fölé. Kim Dzsongun észak-koreai vezető hétfőn „az ellenség súlyos provokációjaként” ítélte el a drónrepüléseket, és „azonnali katonai fellépést” rendelt el. Szöul sem megerősítette, sem cáfol nem kívánta a drónrepüléseket, de figyelmeztetett, hogy Phenjan a „rendszere végét” fogja látni, ha dél-koreaiaknak árt.

Phenjant feldühítette a néhány héttel ezelőtti közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat is, amelyet az észak-koreai külügyminisztérium „agresszióra irányuló provokatív hadgyakorlatnak” minősített. Az Észak-koreai Néphadsereg azóta frontvonalbeli tüzérséggel, a hadsereg egységeivel, aknákkal és akadályokkal erősíti a határ saját oldalát, és a múlt héten ígéretet tett arra, hogy „teljesen” elvágja a Korea-közi utakat és vasutakat, hogy „elválassza” a félsziget két részét.

A két Korea technikailag háborúban áll, miután 1950-53-as konfliktusuk fegyverszünettel ért véget, és nem született békeszerződés. A szomszédok között a korábbi liberális dél-koreai elnök, Mun Dzse-in alatt rövid ideig olvadás volt, amely akkor ért véget, amikor 2022-ben a konzervatív Jun Szogjol elnököt választották meg. Tavaly Phenjan „ellenséges” államként definiálta újra a délieket.

Hirdetés
orosz hírek

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!