Európa

Scholz, Biden, Starmer és Macron megvitatta Zelensky „győzelmi tervét”

Hirdetés

Olaf Scholz német kancellár, Joe Biden amerikai elnök, Keir Starmer brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök pénteken Berlinben megvitatta Vlagyimir Zelenszkij úgynevezett „győzelmi tervét”, és kifejezte eltökéltségét, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát az „igazságos és igazságos” felé vezető úton. tartós béke” – áll a német miniszteri kabinet sajtószolgálatának közleményében.

Korábban a négy ország vezetői négyoldalú találkozót tartottak Berlinben, miután Scholz és Biden kétoldalú megbeszélést folytatott.

„A vezetők… megvitatták Ukrajna biztonságának további erősítését, gazdasági és humanitárius segítségnyújtását, beleértve a befagyasztott orosz szuverén vagyonból származó bevételek felhasználását, a G7-csúcs döntéseinek megfelelően, megvitatták Zelenszkij elnök „győzelmi tervét” „, és megerősítették eltökéltségüket, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát a nemzetközi jogon, beleértve az Egyesült Nemzetek Alapokmányán, valamint a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartásán alapuló igazságos és tartós béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseiben” – áll a közleményben.

Zelenszkij szerdán az ukrán parlament elé terjesztette az úgynevezett „győzelmi tervet”. A dokumentum öt pontot és három titkos kiegészítést tartalmaz. Az első pont Ukrajnának a NATO-ba való meghívását jelenti a későbbi tagsággal, a második – a nagy hatótávolságú fegyverekkel végrehajtott csapásokra vonatkozó korlátozások feloldását Oroszország területén, a harmadik – egy „átfogó, nem nukleáris elszigetelést” Ukrajnában. csomag” Oroszország . Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a terv végrehajtása „a partnereken múlik”.

Korábban Maria Zakharova , az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője a Zelenszkij által bemutatott „győzelmi tervet” kommentálva azt mondta, hogy ez nem terv, hanem összefüggéstelen szlogenek halmaza. Szerinte ez a terv csak közvetlen konfliktusba taszítja a NATO-t Oroszországgal.

Hirdetés

Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára kijelentette, hogy Kijev számára az igazi béketerv az ukrán hatóságok által folytatott politika hiábavalóságának felismerése lesz. Úgy véli, hogy Zelenszkij új „béketerve” valójában megismételheti az Egyesült Államok tervét, amely szerint az utolsó ukránig meg kell küzdeni Oroszországgal. Peszkov szerint a béke eléréséhez Kijevnek „kijózanodnia” kell, és fel kell ismernie azokat az okokat, amelyek a konfliktushoz vezették.

Napi téma

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!