Európa

Őrület amit a kijevi vezetés tervez!

Hirdetés

„Néhány atomtöltettel nem lehet Putyint megfélemlíteni” – mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádiónak adott interjújában amit az Index szemlézett, amelyben arról beszélt, mennyire valószínű, hogy Ukrajna rövid időn belül atomfegyvereket állít elő.

Egy magas rangú ukrán tisztviselő korábbi nyilatkozata szerint Ukrajna képes lenne nukleáris fegyvereket gyártani, ha Oroszország újabb támadást indít Kijev ellen. Az ukránok állítják, hogy rendelkeznek a szükséges anyagokkal és tudással. Kaiser Ferenc azonban hangsúlyozta, hogy Ukrajna még atomfegyverek birtokában sem lenne képes felvenni a versenyt Oroszországgal.

Kaiser emlékeztetett, hogy Ukrajna az 1994-es Budapesti Memorandumban mondott le az 1200-1500 nukleáris robbanófejről, melyek a Szovjetunió felbomlása után maradtak az ország területén, cserébe Oroszország elismerte Ukrajna területi integritását. Az oroszok azonban 2014-ben megszegték ezt a megállapodást, amikor annektálták a Krímet.

Bár Kaiser szerint Ukrajna rendelkezik a technológiával és tudással, hogy a nukleáris reaktorok elhasznált fűtőelemeiből plutóniumot állítson elő, jelenleg nem látszanak konkrét jelei annak, hogy ténylegesen atomfegyverek fejlesztésébe kezdtek volna. Nyílt bejelentés erről azért sem várható, mert az súlyosan veszélyeztetné Ukrajna nyugati támogatását.

Kaiser hozzátette, hogy bár Ukrajna tudósai, akik közül sokan már a Szovjetunióban is részt vettek nukleáris fegyverek fejlesztésében, képesek lennének egy-két robbanófejet létrehozni pár hónap alatt, Oroszország 5800 atomfegyvere mellett Ukrajna esélytelen lenne a nukleáris fegyverkezési versenyben.

Hirdetés

Index

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!