Site icon Mai Világ

Angliából erősen kampányolnak Orbán és Magyarország ellen

Hirdetés

Úgy tűnik, az Egyesült Királyságban kampányüzemmódra kapcsoltak. Tették ráadásul egybites logikával…

Aki nincs velünk, az náci. Ez is lehetett volna a címe a New Statesman hasábjain megjelent cikknek. Pedig azt nem is akárki írta: Simon Wren-Lewis az Oxfordi Egyetem prof. emeritusa, tehát nem a szembe szomszédban libikókázó kiskölyök.

Wren-Lewis arra keresi a választ, hogy mikortól kell tartanunk a kezdeti fasizmustól. Miközben hintaszékében ezen elmélkedett, cikkének borítóképéül éppen egy Orbán Viktor magyar miniszterelnökről készült fotót használt. Ha csak nem csúszott meg az ujja, úgy ez bizonyosan nem véletlen – és igen szemtelen húzás, még akkor is, ha kora miatt nem illik róla ilyet írni.

Az sem illik a világ jobban nevelt szegletében, hogy valakit pusztán azért állítunk be nácinak, mert baloldaliként nem értünk vele egyet.

Wren-Lewis okfejtése a következő. Napjaink trendjét nem a ’30-as évek fasizmusához kell hasonlítani, mert úgy téves következtetésre jutunk. Helyette a Jan-Werner Müller-féle populizmus-meghatározást javasolja. Eszerint amikor a populizmus az emberek akaratára hivatkozik, akkor azon nem az „összes embert”, hanem az „igazi embereket” kell érteni. Wren-Lewis szerint ezek az „igazi emberek” gyakran a populista vezetők támogatói közül kerülnek ki, míg a többiek nem.

Hirdetés

Hogy kik a többiek? A migránsok, kisebbségben lévő vallások hívei vagy bizonyos rasszok képviselői.

Nos, egyetemi tanárunk szerint ezek a „többiek” vagy nem számítanak, vagy szabotőrök, illetve keresztbe tesznek az „emberek” akaratának. (Hogy félidőnél kontextusba helyezzük az eddigieket: „emberek”= keresztény Európa; „többiek”= mindenki más, aki lehetőleg se nem európai se nem keresztény. Wren-Lewis pedig az utóbbi csoportnak szurkol tiszta szívből.)

Jan-Werner Müllerre hivatkozva állítja: a sarkalatos pontot az jelenti, hogy a populisták készek szembefordulni a pluralista demokráciával, ha az szembe kerül a populista vezető felfogása szerinti népakarattal. Hiszen a populisták tagadják a demokratikus pluralizmus szükségességét, ahogy a független bíróságokét és médiáét is. Ennek iskolapéldáját nyújtja Orbán Viktor Magyarországa, ahol illiberális állam épül. Ami miatt még 2015-ben a

„Hello, dictator köszöntést is kiérdemelte Jean-Claude Junckertől.”

Orbán Viktor közvetlenül vagy szövetségesein keresztül teljes sikerrel kontrollálja a médiát és a bíróságokat, mindezt extrém nacionalizmussal, muszlimokkal és zsidókkal szembeni félelemkeltéssel, illetve az NGO-k támadásával kombinálva. stb. stb. A teljesség kedvéért azért Wren-Lewis még a CEU-ügyet is belekeverte eszmefuttatásába. Biztos, ami biztos. Nehogy kimaradjon valami a hűtőmágnes-bölcsességekből. A nem várt fordulat azonban csak most jön.

Hirdetés

Wren-Lewis ugyanis az eddigiekhez kiváló dramaturgiai érzékkel hozzáteszi: Magyarország még mindig demokráciának számít…!!! Hiszen ahogy Oxfordban is tanítják, azért csak vannak valódi parlamenti választások. Sőt a cikk végén Pokol Béla-i magaslatokba emelkedik, és saját magával is vitába száll. Ugyanis nem biztos benne, hogy a jelenség vajon ténylegesen kezdődő fasizmus lenne. (Megjegyzés: ezt korábban ő maga pedzegette hosszú, felesleges sorokon keresztül.) Elvégre lehetséges, hogy nacionalizmusa és egyes intézmények fölötti kontrollja évekre biztosítja Orbán számára a hatalmat, ám ha az ellenzék egyesülne, majd hatékonyan összefogna a jövőben, úgy talán Magyarország is visszatalálna a demokráciához. Persze, ahhoz a paradicsomi demokráciához, amely akkor alakult ki az Egyesült Királyságban, miután a teljes Földgolyót elfoglalták…

Húúú.

Aki tudta követni a szerpentines gondolatmenetet, kérjük, hogy Wren-Lewis tanár úr eredeti cikkét is olvassa el, és olvasói véleményben írja meg Oxfordba 1-től 5-ig terjedő osztályzattal a véleményét. Az „1” az uncsi, az „5” a már megint a spájzban vannak a németek a nácik. A többi három osztályzat pedig az átmenet (ti. átmenet a rettegés és az elmebaj között). Úgy tűnik, Nyugaton felhők gyülekeznek. Nagy, sötét viharfelhők.

Forrás: vasarnap.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version