Site icon Mai Világ

Az EU újabb orosz tisztségviselőket vett fel szankciós listájára

Hirdetés

Az Európai Unió Tanácsa újabb nyolc orosz tisztségviselőt vett fel az Ukrajnával szembeni orosz agresszió miatt bevezetett szankciós listára.

A testület közölte: a lista bővítésével a kercsi-szorosi és azovi-tengeri helyzet eszkalálódására és a nemzetközi jog Oroszország általi megsértésére reagáltak.

A szankcióval sújtott tisztségviselők között van az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat krími és szevasztopoli határigazgatóságának vezetője és helyettese, valamint három tengerészparancsnok, akik aktív közreműködtek ukrán hajók feltartóztatásában. A szankciós listára került két olyan orosz tisztségviselő, aki ellenőrzőpontokon teljesített szolgálatot és egy krími orosz katonai parancsnok.

A tanács szeptember 15-éig meghosszabbította az uniós korlátozó intézkedések hatályát.  Az intézkedések 170 emberre és 44 szervezetre vonatkoznak, utazási tilalomból és a pénzeszközök befagyasztásából állnak. 
A külügyi tanács emlékeztet : amint azt az Európai Tanács december 11-én kimondta, az Európai Unió továbbra is arra szólítja fel Oroszországot, bocsássa szabadon az elfogott ukrán tengerészeket, szolgáltassa vissza a lefoglalt hajókat és biztosítsa, hogy valamennyi hajó szabadon áthaladhasson a Kercsi-szoroson. 
Ismételten megerősítette, hogy az unió elkötelezett a nemzetközi jog, Ukrajna szuverenitása, területi integritása és függetlensége, valamint a Krím-félsziget jogellenes annektálásának el nem ismerésére vonatkozó uniós politika mellett.

Forrás: MTI

Hirdetés

 

Hirdetés
loading...
Exit mobile version