Site icon Mai Világ

Belgiumban megszökött a karantén elől egy csoport illegális bevándorló

BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 01: Refugees are being evacuated from their tents at the Maximilien park due to cold weather in Brussels, Belgium on October 01, 2015. Refugees will be hosted by volunteers' houses. Dursun Aydemir / Anadolu Agency

Hirdetés

A helyzet Belgiumban sem rózsás: további nyolc hétre leállították az országot. Fogytán a maszkok a kórházakban, ráadásul a legtöbb kórház túlterhelt, nemsokára arra kényszerülnek, hogy ápolásra szoruló betegeket küldjenek haza kapacitáshiány miatt.

Noha Belgium lakossága fegyelmezetten követi a koronavírus visszaszorítása érdekében bevezetett vészhelyzeti intézkedéseket, a járványügyi helyzet alakulása miatt a rendkívüli rendelkezések legalább további nyolc hétig érvényben maradnak – mondta Maggie De Block egészségügyi miniszter a De Zondag című flamand nyelvű belga hetilapnak vasárnap.

A miniszter hangsúlyozta, annak érdekében, hogy elkerüljék egyszerre túl sok ember kórházi kezelését, a kormány szigorú intézkedéseket hozott a járvány okozta megbetegedések számát jelző növekedési görbe elsimítására.

„Amit kérünk az emberektől, nem könnyű. Meg kell ugyanis változtatnunk mindennapi szokásainkat. De nincs más út” – fogalmazott.

Noha Belgiumban csak részleges kijárási tilalom van érvényben, Maggie De Block azt kérte: „mindenki maradjon otthon”. A miniszter tájékoztatása szerint a szövetségi kormány egymilliárd eurót különített el a kórházak számára a koronavírus-járvány okozta megnövekedett nyomás kezelésére.

A rendkívüli támogatás legkésőbb április közepén érkezik meg a kórházakhoz, ami lehetővé teszi számukra, hogy elegendő likviditással rendelkezzenek kiadásaik fedezéséhez. Ilyen a felszerelések beszerzése, a betegek kórházak közötti elosztásának költségei, valamint a személyzet fizetése is – mondta.

Hirdetés

Azt is közölte, hogy a koronavírus-tesztek iránti növekvő kereslet összehangolása érdekében munkacsoportot hoztak létre a tesztelési kapacitás maximalizálása érdekében.

A La Libre Belgique című belga napilap vasárnapi cikkében arról írt, hogy a megfelelő védelem hiánya miatt a kórházakban dolgozók közt nő a megbetegedés miatti aggodalom.

Leginkább attól tartanak, hogy nem tudják megfelelően ellátni a betegeket az elkövetkező napokban és hetekben, mivel a kórházakban lassan elfogy a részecskeszűrővel ellátott FFP2-es és FFP3-as szájmaszk.

Egyes kórházakban az ápolók naponta, névvel ellátott borítékban egy maszkot kapnak, ám ennek napi többszöri levétele és újbóli használata kockázattal jár. Egyes osztályokon a személyzetnek ugyanazt a maszkot kell viselnie két vagy három napig, bár a szűrők hatékonyságának élettartama legfeljebb hat-nyolc óra – írták.

A belga sajtó beszámolt arról is, hogy a kórházak várható túlterheltsége miatt komoly akadályokat jelenthet a betegek ellátása az elegendő kapacitás hiánya miatt.

A kórházaknak hamarosan arról kell dönteniük, kik szorulnak kórházi, azon belül sürgősségi kezelésre, és kiknek elégséges az otthoni ápolás biztosítása.

A belga kormány tájékoztatása szerint a gyülekezést tiltó intézkedések végett a főváros északi pályaudvarának közelében található Maximilen parkban évek óra táborozó illegális bevándorlókat, akiknek a menekültszállásokon már nem jutott hely, egy közeli szállodában helyezik el.

Hirdetés

Információk szerint a főként fekete-afrikai migránsok egy része azonban a hatósági intézkedés elől ismeretlen helyre menekült.

Forrás: MTI/888
Hirdetés
loading...
Exit mobile version