Site icon Mai Világ

Egyre nagyobb a baj: Lázadás szélén a francia rendőrök

Persons wearing black hoodies lift a car near place d'Italie in Paris on November 16, 2019, during a demonstration of the "yellow vest" (gilets jaunes) marking the first anniversary of the movement. - French "yellow vest" protesters are planning a series of nationwide demonstrations this weekend in a bid to show the government they can still muster support on the first anniversary of their movement. Numbers attending the protests and levels of violence have sharply diminished in recent months from the height of the movement, which began on November 17 last year with a giant Paris protest that drew almost 300,000 people. (Photo by MARTIN BUREAU / AFP)

Hirdetés

Gyanúsan szervezettnek tűnik a Michel Zecler producer rendőri bántalmazását követő, egy törvénymódosítás kiharcolásával összekötött megmozdulás és a rendőrök elleni hangulatkeltés felerősödése Franciaországban. Az érintettek, a rendőrség egyre kiszolgáltatottabb tagjainak is fogy a türelme. Videófelvétel is alátámasztja: napról napra kockára teszik életüket a közbiztonság fenntartói az úgynevezett érzékeny lakónegyedekben.

Betelt a pohár! Már-már forradalmi a hangulat, egyre hangosabb a zúgolódás – ezt észlelte a Valeurs Actuelles (VA) című francia konzervatív lap munkatársa, aki rendőri körökben próbálta felmérni, milyen hatásai vannak az elmúlt hetek történéseinek.

Az utóbbi időszakban ugyanis rájárt a rúd a francia rendfenntartókra. A George Floyd ügye körül felvert, több kontinensre kiterjedő hisztériakeltésre és az ürügyet felhasználva kirobbantott zavargások körülményeit idézi az a hírverés és hangulatkeltés, ami Michel Zecler ügyét kísérte. Mindeközben a szélsőbaloldal által felheccelt elemek pusztításával – gyújtogatással, utcabútorok megrongálásával – kísért, több százezer fős tömegtüntetés robbant ki Párizsban az államfő, Emmanuel Macron pártja, a Köztársaság lendületben és a jobbközép Agir által előterjesztett törvényjavaslat miatt, mely szabályozta volna a rendőrökről készült fotók közzétételét a médiában. A javaslat 24. cikkelye ellen tiltakoztak a leghangosabban. Ez a rendelkezés a megszegőre egy év börtönt és 45 ezer eurónyi bírságot is kiszabhat.

A tervezett jogszabály hátteréhez tartozik, hogy nem fantomok ellen küzd: az elmúlt időszakban többször is kaptak a rendfenntartó erők és családtagjaik életveszélyes fenyegetéseket. A sajtó képviselői szerint viszont a rendelkezés ellehetetleníti a munkájukat. Az is az újságírók véleményeként fogalmazódott meg a valószínűleg jól szervezett, minapi megmozdulásokon, hogy „véget kell vetni a rendőri brutalitásnak”.

A hirado.hu nemrég adott hírt arról, mennyire lehet egyöntetű egy-egy ilyen vélemény a francia sajtóban: nemrég távoznia kellett egy lap főszerkesztőjének a fasizálódó iszlamizmusról író, a baloldal véleményével egybe nem vágó vezércikke és tényfeltáró munkái miatt, olyan erős nyomás nehezedett rá a szerkesztőség szélsőbalos hangadói részéről.

Hirdetés

Christophe Castaner, a Köztársaság lendületben párt vezetője végül a zavargások és a tömeges megmozdulások hatására közölte: felfüggesztik és átdolgozzák a javaslatot.

Rendőri körökben úgy vélik: ezek a történések aláássák a franciákban a rendőrség iránti bizalmat – számol be a VA, hozzátéve: az Alliance szakszervezet mindeközben a rendőrök mostoha munkakörülményeit kifogásolja.

A Ouest-France című lapban Frédéric Lagache, a rendőri szakszervezet vezetője kifakadt: azt a teljesen hamis képet festik róluk országszerte, mintha a rendőrség valami törvénytelenül működő, önbíráskodó szervezet lenne, miközben céltáblaként szerepelnek. Többen úgy döntöttek: amíg ilyen a rendőrség megítélése, ők csak a legminimálisabb, a szakmai előírások szerinti legszűkebb minimumot teljesítik. A rendőrszakszervezet a Zecler-ügy után kijelentette: egy olyan időszakban ostorozzák a rendőrséget és keltenek ellene szervezetten hangulatot, amikor egyre jobban elharapódzik és országosan egyre súlyosabb méreteket ölt a bűnözés.

A rendőrség részéről egyébként a szélsőbalt hibáztatják a leginkább a rendőrség és az erőszak fogalmának „összemosásáért”. Ezt a hangulatot erősítik az olyan videók, mint amelyet Antoine Griezmann és Kylian Mbappé tettek közzé, a következő felhívással: „egyesüljünk a rendőri erőszakkal szemben”, s mely szintén felerősíti a rendfenntartó erőkkel ellen keltett hangulatot.

Miközben az összetrombitált tömeg, melyet láthatólag különösebben nem zavart – s a nagyobb francia lapokat sem – a minapi tüntetésekhez csapódó csőcselék már-már megszokott gyújtogatása és rombolása, a rendőrség és az úgynevezett rendőri erőszak ellen is tüntetett, a rendőri erők továbbra is végezték napi teendőiket.

Hirdetés

Szintén napjainkban készült az alábbi felvétel is, melyet a jobboldali Lalettrepatriote.com tett közzé. (Elképzelhetetlen, hogy nagyobb példányszámú lapokhoz kapcsolódó vagy szélesebb nézettségű orgánumok megosztanának ilyen felvételeket Franciaországban – a szerk.) A videót az NRJ12-es gyorsreagálású egység tagjai készítették a Párizs környéki Île-de-France régió két településén: Villeneuve le Roi-ban (Val-de-Marne) és Montereau-Fault-Yonne-ban (Seine-et-Marne). A videóriport a rendőri egység egyik 33 éves tagjának egy estéjét örökíti meg.

A felvételen egy tipikus, a bevándorlók lakta negyedekben (az orwelli szellemben kötelezővé vált, hivatalos, a sajtóban is kizárólagos szóhasználat szerint az úgynevezett „érzékeny negyedekben” – a szerk.) dívó „csapdába csalást” láthatunk. A helyszínre egy bejelentés nyomán kiérkező rendőröket gyanús csend, majd szabályos, ismeretlen tűzfészkekből leadott sortűz fogadja. A támadók pirotechnikai eszközökkel adnak le célzott lövéseket. A bevetés közben készült felvételen az egyik rendőr higgadtan elmondja: ezek a lövedékek találat esetén életveszélyes sérülést okoznak. A többször is rohamra induló rendőrök végül begyűjtenek egy „érzékeny” férfit az érzékeny negyedből.

Forrás: hirado.hu

Hirdetés
loading...
Exit mobile version