Site icon Mai Világ

Eldőlt: Andrej Babis nem alakít kormányt Csehországban

Czech Finance Minister, Vice Prime Minister and chairman of the ANO ("Yes") party Andrej Babis answers journalists' questions after he arrived to his meeting with the Czech President on May 3, 2017. Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka had announced on May 2, 2017 he would submit his resignation -- which also entails that of his cabinet -- after a row with his billionaire finance minister Babis, whose business activities have caused a storm. / AFP PHOTO / Michal Cizek

Hirdetés

A választások elvesztését követően nem fogadja el a megbízatást, ellenzékbe vonul.

Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul – írja az MTI.

„A Babis-ellenes ötpárti blokk szilárd” – mondta Babis a Frekvence 1. kereskedelmi rádiának adott interjúban. „Átadjuk (a hatalmat) az új koalíciónak, és mi ellenzékben leszünk” – szögezte le a kormányfő.

Milos Zeman korábban azt mondta, hogy a választásokon legerősebb pozíciókat szerző párt elnökét fogja megbízni a kormányalakítással. Bár a hétvégi választásokat a Spolu jobboldali hárompárti koalíció nyerte, önálló pártként a Babis vezette ANO mozgalom lett a legerősebb. Zeman vasárnapi kórházba szállítása előtt Babisnak megerősítette, hogy őt kívánja megbízni a kormányalakítással.

A Spolu hármaskoalíciónak és a vele együttműködő Kalózok-Polgármesterek (PirStan) kétpárti koalíciónak együttesen 108 mandátuma van a 200 tagú képviselőházban, míg az ANO mozgalom 72 mandátummal rendelkezik.  A Spolu és a PirStan már tárgyalnak egy ötpárti jobboldali kormánykoalíció létrehozásáról.

Hirdetés

Andrej Babis az interjúban megerősítette, hogy elutasította Petr Fialának, a Polgári Demokratikus Párt – az ellenzéki koalíció legerősebb tagja – elnökének tárgyalási kezdeményezését az esetleges kormányzati együttműködésre az ANO-val. Petr Fiala egyben a formálódó ötpárti új kormánykoalíció kormányfőjelöltje is. A választásokon győztes ellenzéki koalíció bízik abban, hogy Zeman a világos képviselőházi többségüket nem fogja megkérdőjelezni, és kormányalakítással bízza meg Petr Fialát.

Az ellenzéki politikus már találkozót kért az államfőtől, de ennek időpontja, tekintettel Milos Zeman egészségi állapotára, egyelőre bizonytalan.

A 77 éves Milos Zemant – akinek alkotmányos kötelessége lenne, hogy az október 8-9-i választások eredménye alapján kormányalakítási megbízást adjon az arra alkalmas politikusnak – vasárnap óta ápolják a prágai Központi Katonai Kórház intenzív osztályán, de betegségének diagnózisát nem hozták nyilvánosságra.

Az elnöknek legkésőbb 30 nappal a választások után kell kormányalakítási megbízást adnia valakinek, amennyiben addig senki sem óvja meg az eredményt.

Forrás:  napi.hu

Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version