Site icon Mai Világ

Ennyire futja ma az osztrák baloldalnak: utcára vonulnak, a bukott szocdem kancellár sivalkodik

Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz (L) and Chancellor Christian Kern attend the new Vice Chancellor's and new Economics Minister's inauguration ceremony in Vienna, Austria, May 17, 2017. REUTERS/Heinz-Peter Bader - RTX365QV

Hirdetés

Ennyire futja ma az osztrák baloldalnak. Az ÖVP-FPÖ pénteken hivatalosan is koalícióra lépett, sőt, szombaton programot is hirdettek, de most megszólalt a leköszönő kancellár, Christian Kern is.

Bár ne tette volna!

Alexander Van der Bellen szövetségi elnök hivatala bejelentette, hogy hétfő 11 órakor tartják meg az új kormány eskütételét. A bejelentésre különböző osztrák, nem kormányzati (NGO), politikai, társadalmi és „civil” szervezetek, szövetségek és személyiségek nagy tüntetésre hívtak fel hétfőn a bécsi Heldenplatzon, hogy együtt tiltakozzanak az új kormány felesketése, a „jobboldali fordulat” ellen.

Aztán megszólalt a magyarellenes kiszólalásairól is híres bukott szocdem kancellár, Kern is. Mint egy interjúban fogalmazott: ő bizony előre néz, ő és a pártja (az SPÖ) Ausztriáért fog dolgozni. Majd, pár perccel később rá is kezdett egy velős sivalkodásra, hiszen azt mondta: Az elmúlt órák (!) fejleményei nyomatékosították benne, hogy az ÖVP-FPÖ kabinet egy erős ellenzéket kíván.

Kernnek tehát elég volt egy fél nap arra, hogy levonja a következtetéseket.

Hirdetés

A szocdem politikusnak az fáj a legjobban, hogy az FPÖ hozzáférést kapott a biztonsági tárcákhoz és a titkosszolgálatokhoz. Vicc. De a volt kancellár azon is kibukott, hogy Kurz, illetve a koalíciós partnere, Strache bemutatták a programjukat, ami az Együtt. A mi Ausztriánkért címet viseli.

Ebben az áll, hogy adócsökkentések lesznek Ausztriában, bürokrácialeépítés lesz, és talán a legfontosabb: egy rakat szigorítás lép majd hatályba az illegális bevándorlók számára.

De Kernnek az is fájhat, hogy családi bónuszban gondolkodnak Kurzék, a rendőrséget pedig a közbiztonság romlása miatt meg akarják erősíteni. Szó van továbbá egy rugalmasabb munkaidő, egy minimálbiztosítás és egy minimálnyugdíj kidolgozásáról. Végül egységes klíma- és energia stratégiát is ígértek Kurzék.

Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version