Site icon Mai Világ

Görögöknek elegük lett: fontos törvénymódosítást hoztak

Migrants and refugees sit on a rubber boat before to be rescued by the ship Topaz Responder run by Maltese NGO Moas and Italian Red Cross off the Libyan coast in the Mediterranean Sea, on November 3, 2016. / AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Hirdetés

Az Égei-tengeren dolgozó nem kormányzati szervezetek (NGO) kötelező regisztrációját írja elő az a görög törvény, amelyet szerdára virradóra gyorsított eljárásban fogadott el az ország parlamentje Athénban.

Jeórjiosz Komucakosz, a bevándorlási miniszter helyettese a Protothema görög rádióállomásnak adott szerdai interjújában a rendeletet az NGO-k „elszaporodásával” indokolta, és úgy vélte, néhány közülük kihasználja a menekülttáborok feszült légkörét, és a valódi céljuk az európai uniós források megcsapolása.

Hozzátette, hogy szerinte a leszboszi Mória menekülttáborban a héten kirobbant tüntetés nem spontán akció volt, hanem bizonyos nem kormányzati szervek lázították fel a tábor lakóit.

Noha a leszboszi rendőrség hétfőn könnygázzal oszlatta fel a móriai menekülttábor kétezer lakójából álló tömeget, amely a sziget központjába, Mitilínibe akart vonulni, kedden a tüntetések folytatódtak.

Sajtóhírek szerint az utóbbi hónapokban drámaian romlottak a lakók életkörülményei az Égei-tengeri görög szigetein kialakított menekültügyi központokban. Sokan ráadásul attól tartanak, hogy Athén visszaküldi őket Törökországba vagy a hazájukba.

Hirdetés

Sztéliosz Pécasz görög kormányszóvivő kedden bejelentette, hogy a hatóságok három hónapon belül heti 200-ra akarják növelni a kitoloncolások számát. A szóvivő szerint ez jelentős növekedés lenne, miután tavaly egész évben összesen 391 embert küldtek vissza, míg idén januárban – négy hét alatt – 85-öt.

Forrás: demokrata

Hirdetés
loading...
Exit mobile version