Site icon Mai Világ

Görögország megint áll a báll – több száz katonát vezényeltek a határhoz

A migrant throws a burning stick of wood toward Greek anti-riot police officers as they patrol the border gate on the buffer zone Turkey-Greece border, at Pazarkule, in Edirne district, on February 29 , 2020. - Thousands of migrants stuck on the Turkey-Greece border clashed with Greek police on February 29, 2020, according to an AFP photographer at the scene. Greek police fired tear gas at migrants who have amassed at a border crossing in the western Turkish province of Edirne, some of whom responded by hurling stones at the officers. The clashes come as Greece bolsters its border after Ankara said it would no longer prevent refugees from crossing into Europe following the death of 33 Turkish troops in northern Syria. (Photo by Ozan KOSE / AFP)

Hirdetés

A görög kormány szerint azonnal megnő majd a migrációs nyomás a török-görög határon, ha véget érnek a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések.

A görög belügyminisztérium utasítására újabb 400 különleges rendőrt és katonát vezényeltek a görög-török határ északi részéhez szerdán – írja Greek City Times angol nyelvű görög hírportál.

A döntést azzal indokolta a görög kormány, hogy a hét elején Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egy televíziós interjúban kijelentette: 

„a koronavírus-járvány miatt hozott kijárási korlátozások megszűnése után újra visszatérnek a migránsok a török-görög határhoz, ugyanis a többségük nem tett le arról, hogy Nyugat-Európába jusson.”

A görög védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a mozgósított katonák azt feladatot kapták, hogy 28-30 kilométer hosszan szögesdrótot és ideiglenes kerítést húzzanak fel a határ nehezen védhető szakaszain. Emellett hőkamerákat és mozgásérzékelő rendszereket is telepítenek oda, ahol ezt a környezeti adottságok megkívánják. Ha pedig a munkálatok nem haladnak az ütemterv szerint, akkor egy újabb 400 főt számláló katonai különítményt vezényelhetnek a helyszínre.

Hirdetés

Pár apró betörési kísérlettől eltekintve a görög-török határon látszólagos nyugalom volt az elmúlt hónapokban. A görög kormány arra használta ezt az időszakot, hogy különböző fizikai akadályok építésével és katonák állandó állomásoztatásával megerősítsék a határőrizetet. Eddig több kilométer hosszan húztak fel szögesdrótot, sőt egy páncélozott katonai járművek tárolására alkalmas állomást is létesítettek a térségben. A különleges készültséggel deklaráltan az a célja Görögországnak, hogy megakadályozzák az év elején tapasztalt migránsrohamokat a görög-török határ északi részén.

Forrás: Ripost

Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version