Site icon Mai Világ

Nem biztos, hogy a Pentagonból szivárogtak ki a titkosított amerikai iratok

The flags of Ukraine, the United States, and the District of Columbia fly together on Pennsylvania Avenue near the Capitol, Saturday, March 5, 2022, by order of the mayor of Washington. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Hirdetés

A Fox News hírszerzési értesülései szerint az ukrajnai háború értékeléséről szóló, néhány nappal ezelőtt kiszivárgott amerikai titkosított dokumentumok nemcsak a védelmi minisztériumból juthattak ki, de más állami szervezetekből is – írja a Mandiner.

Ötvenhárom szigorúan titkos, katonai adatokat tartalmazó, február 23. és március 1. közötti keltezésű védelmi minisztériumi iratról készült fotók jutottak illetéktelenek kezére, és ezt követően nyilvánosságra a Twitter és Telegram közösségi oldalakon.

A Fox News minisztériumi és hírszerzési szakemberekkel beszélve megállapítja:

EZEK A VÉDELMI MINISZTÉRIUMI JELENTÉSEK ÁLTALÁBAN EZER-ÖTEZER VÉDELMI MINISZTÉRIUMI TISZTSÉGVISELŐHÖZ JUTNAK EL,

akik előzőleg nemzetbiztonsági átvilágításon estek át, és titoktartási kötelezettség terheli őket, a jelentéseket digitális úton a minisztérium tűzfala által védett, biztonságos iPad-eken küldik ennek a szűk vezetői körnek.

Hirdetés

Ha valaki esetleg kinyomtatta ezeket a dokumentumokat, annak szintén digitális nyoma marad, hiszen csak a minisztérium biztonságos, számozott nyomtatóin lehet kinyomtatni őket.

Az amerikai televízió által megszólaltatott szakemberek szerint a kiszivárogtatott iratok egy része azonban nem a védelmi minisztérium jelentései közül való, hanem olyan iratok, amelyek titkosítás alá vett hírszerzési információkat tartalmaznak, és vélhetően vagy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), vagy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) elemzői állítottak össze.

Ezeket a hírszerzési jelentéseket ráadásul a védelmi minisztérium tisztségviselői nem kapják meg, így

EGYRE ERŐSEBB A GYANÚ, HOGY NEM A PENTAGONBÓL SZIVÁROGTAK KI AZ IRATOK.

Az amerikai védelmi minisztériumban átfogó vizsgálat indul az ügy felderítésére, a vizsgálatba bevonták a többi amerikai hírszerzési szervezet kijelölt vezetőit is. A Pentagon nem kommentálta, hogy igaziak-e a nyilvánosságra került iratok, de azt hétfőn elismerte, hogy a fotókon megörökített dokumentumok formailag nagyon hasonlítanak azokhoz a napi jelentésekhez, amelyeket a katonai vezetők kapnak a munkájukhoz.

Hirdetés

A titkosított iratok nyilvánosságra kerülése kellemetlen az Egyesült Államokra nézve, hiszen a papírokból kiolvasható például, milyen háborús forgatókönyvekre számít az amerikai hírszerzés, mely nyugati országok különleges alakulatai tevékenykedhetnek Ukrajnában, illetve milyen állapotúnak látja Amerika az ukrán hadsereget.

Forrás:

Hirdetés
loading...
Exit mobile version