Site icon Mai Világ

Kormánybukáshoz vezethet a csűrés-csavarás

ARCHIV - Menschenmassen sind auf einer Straße in Tokio unterwegs, Archivbild vom 30.03.2010. Das Risiko, an Depressionen oder Angststörungen zu erkranken ist Studien zufolge bei Städtern deutlich höher als bei Menschen, die auf dem Land leben. Bei Kindern, die in Großstädten aufwachsen, ist zudem das Schizophrenie-Risiko zwei- bis dreimal so groß. Wissenschaftler haben jetzt herausgefunden, dass zwei für die Regulierung von Stress und Emotionen zuständige Hirnregionen durch das Stadtleben beeinflusst werden, wie Professor Andreas Meyer-Lindenberg vom Zentralinstitut für seelische Gesundheit (ZI) in Mannheim der Nachrichtenagentur dpa sagte. EPA/KIMIMASA MAYAMA (ACHTUNG: Sperrfrist 22. Juni 1900 Uhr, zu dpa-Text "Städter haben höheres Depressionsrisiko" vom 22.06.2011) +++(c) dpa - Bildfunk+++

Hirdetés

A brit parlament a bénultság állapotába került és sem a kormányfő, sem az ellenzék vezetője nem óhajtja feloldani ezt.

Eközben szerdán „robban a 100”, azaz december 19-én lesz mindössze 100 nap hátra az Egyesült Királyság 2019. márciusi EU-s kilépéséig.

A közélet iránt érdeklődő britek karácsonyi programja jó eséllyel az lesz, hogy tanulmányozza a parlamenti procedúrákat összefoglaló szabálygyűjteményt. Ez jutott eszébe Laura Kuenssbergnek, a BBC belpolitikai szakírójának arról a színjátékról, amit a londoni parlament pártjai és pártfrakciói december 17-én elővezetett a munkájukat figyelő embereknek. Szerinte várhatóan a következő hetekben mindenkinek szüksége lesz erre a kézikönyvre, ha érteni akarja, mi zajlik a törvényhozásban.

Egyre nyilvánvalóbb ugyanis, hogy az egymással hadakozó politikai csoportok, a kormánypárti brexiterek és reamianerek, a kormányt kívülről támogató észak-ír unionisták és az ellenzék pártjai és vezetőik keresik a legrafináltabb, leggyorsabb módszereket arra, hogy keresztülvigyék az akaratukat a törvényhozáson. Tragikomikus színjátékuk legutóbbi felvonása mindent elárult erről.

A parlamenti vita elején azt szivárogtatták ki az újságíróknak, hogy Jeremy Corbyn, az Munkáspárt elnöke, az ellenzék vezére bizalmatlansági indítványt készül beterjeszteni – figyelem itt az egyik közjogi játék – a miniszterelnök, azaz nem a kormány ellen. Az indok az lenne, hogy elhalasztotta a szavazást a törvényhozásban kormány brexitjavaslatáról és nem hajlandó elárulni, mikor akarja mégis bevinni a tervezetet a T. Ház elé. Ez a veszedelmesnek látszó indítvány azonban a szakértők egy része szerint nem fenyegeti bukással a kormányt. Ha a kormányfő, ez esetben Theresa May elveszít egy ilyen voksolást, az rendkívül kínos lenne neki, de csak egyfajta figyelmeztetésnek tekinthető, emiatt nem kellene benyújtania a lemondását.

Hirdetés

Egy órával azt követően, hogy a sajtó megszellőztette az ellenzéki vezér szándékát, a miniszterelnök bejelentette, milyen menetrend szerint hozza vissza a brexittervet a parlament elé. E szerint a január 14-ével kezdődő héten lehetne róla szavazni. Ez nem igazán lepte meg a szakértőket és a sajtómunkásokat, annál inkább a munkáspárti vezetést. Láthatóan nem számítottak arra, hogy meglebegtetett fenyegetésükre ilyen gyors választ kapnak. Szükség volt egy további órára, mire előálltak a frappáns viszontválasszal: lám-lám a bizalmatlansági indítvány lehetősége jobb belátásra bírta a kormányt, kénytelen volt végre színt vallani arról, mikor lesz a parlamenti szavazás. Újabb egy óra múlva, miután nyilvánvaló volt, hogy a négyhetes halasztás felbőszítette mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselőket, a munkáspárt elnöke jelezte, hogy mégiscsak beterjeszti a May elleni bizalmatlansági indítványt.

Nem kellett sokat várni arra, hogy kiderüljön: a viszontválaszra is van válasz. A kormánypárt brexiter képviselői, akik egy héttel korábban pártjukon belül kezdeményeztek bizalmatlansági indítvány a pártelnök-miniszterelnök ellen, jelezték, hogy a parlamenti voksoláson nem szavaznának ellene. Az észak-ír unionista párt (DUP), amely világossá tette, hogy a kormány brexitjavaslatát csak a testén keresztül lehet áttolni a parlamenten, szintén jelezte, hogy kitart May mellett.

Magyarán megmaradt a kormánytöbbség, így Corbyn esélye a sikeres bizalmatlansági indítvány benyújtására a miniszterelnök ellen gyorsan elhalványultak. Logikus lett volna, a kormány hagyja, hogy elinduljon erről a vita, majd a szavazáson pofára essen az ellenzék. Ehelyett az esti órákban bejelentették, hogy nem járulnak hozzá a vitához, mivel a Munkáspárt csak üres politikai játékait játssza.

Az ellenzéki pártok benyújtottak egy módosító indítványt a munkáspárti kezdeményezéshez – ne feledjük: erről vitát sem nyitottak -, amely szerint azt az eredeti szándékkal szemben nem pusztán a kormányfővel, hanem az egész kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványként kellene kezelni. A különbség: ha a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány átmegy a parlamenten, akkor megbukik a kabinet és új választásokat kell kiírni.

Mivel nem kezdődött erről vita, a végeredmény a következő lett. Bár mindenkit frusztrál az egy helyeben topogás, a két szereplő, aki kimozdíthatná a kátyúból a politikai elitet, nem tesz semmit. Corbyn vélhetően addig nem kezdeményez bizalmi szavazást a kormány ellen, amíg nem biztos benne, hogy a DUP képviselőivel és esetleg a lázadó torykkal együtt nem lesz meg a többség ennek sikeréhez, May pedig addig nem viszi a parlament elé kormánya brexitjavaslatát, amíg rá nem kényszerítik erre (például egy sikerre esélyes bizalmatlansági szavazás lehetőségével).

Hirdetés

Eközben a politika iránt érdeklődőket egyre inkább irritálja ez a töketlenkedés, már csak azért is, mert december 19-én már csupán 100 nap lesz hátra az Egyesült Királyság 2019. március 29-ei uniós kilépéséig. Senki sem hajlandó elvégezni azt a parlamenti piszkos munkát, ami utat nyithatna a megoldás keresése előtt. Jelenleg úgy néz ki, hogy a szigetország válási megállapodás nélkül kizuhan az EU-ból hatalmas gazdasági károkat okozva saját magának és kisebbeket az EU-nak.

https://maivilag.com/2018/12/brexit-theresa-may-fontos-bejelentest-tett/

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...
Exit mobile version