Site icon Mai Világ

Kurz elsöprő győzelmet aratott – az ütőkártya a kezében van

The leader of Austria's People's party (OeVP) Sebastian Kurz waves on stage after the first exit polls during his party's electoral evening in Vienna, Austria, on September 29, 2019. - Austria's former Chancellor Sebastian Kurz's centre-right People's Party (OeVP) took 37 percent of the vote, despite a scandal which engulfed his previous far-right allies, projections showed on September 29, 2019. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT (Photo credit should read GEORG HOCHMUTH/AFP/Getty Images)

Hirdetés

A vasárnapi osztrák szövetségi parlamenti választás után Sebastian Kurz Osztrák Néppártja ünnepel, az SPÖ elismerte vereségét, a Szabadságpárt hatalmasat bukott, a Zöldek pedig történelmük legjobb eredményével robbantak be a parlamentbe két év szünet után.

Sebastian Kurz Néppártja 2017-es rekorderedményéhez képest még 5,6 százalékot erősödött, a szavazatok 37,1 százalékát szerezte meg. Botrányba keveredett volt koalíciós partnere, a Norbert Hofer vezette Osztrák Szabadságpárt több mint tíz százaléknyi szavazatot bukott, 16 százalékos eredményük kolosszális vereség. Enyhébb, nagyjából 5 százalékos veszteséget könyvelhetett el a szociáldemokrata párt, amely 21,8 százalékos eredményével továbbra is Ausztria második legerősebb pártja, bár soha nem szerzett még ilyen kevés szavazatot.

A Néppárt nélkül csak az SPÖ, az FPÖ és a Zöldek tudnának hármas koalíciót alkotni, ennek létrejötte teljességgel lehetetlen, így Ausztria következő kancellárját egészen biztosan Sebastian Kurznak fogják hívni.

Kurzék előtt három lehetőség áll: folytathatják a koalíciót a meggyengült Szabadságpárttal, nagykoalícióra léphetnek a szociáldemokratákkal, vagy megpróbálkozhatnak az osztrák történelem első néppárti-zöld koalíciójával, amelynek a mandátumbecslések szerint viszonylag szűk, hatmandátumos többsége lenne a parlamentben. Az eredményt örömmel konstatáló Néppárt még nem kötelezte el magát semelyik irányba, Karl Nehammer ÖVP-főtitkár szerint „ma Sebastian Kurz és a Néppárt napja van, aztán a szövetségi elnök van soron, és csak ezután lesznek tárgyalások. Akkor meglátjuk majd, kivel lehet a legjobban koalíciót alkotni.”

A pártokat nem sürgeti az idő, Alexander van der Bellen szövetségi elnök kijelentette: Brigitte Bierlein volt alkotmánybírósági elnök szakértői kormánya a koalíciókötésig hivatalban marad. Sebastian Kurz meghatódva köszönte meg az osztrák választók támogatását: „Nem találom a szavakat, és ritkán van úgy, hogy nincsenek szavaim.”

Hirdetés

A Heinz-Christian Strache szabadságpárti vezér ibizai botránya után megbukott néppárti-szabadságpárti koalíciónak világos parlamenti többsége lenne. Az azonban egyértelmű, hogy a Szabadságpárt sokkal gyengébb pozícióból indul majd a koalíciós tárgyalásokon, mint két éve. Herbert Kickl volt belügyminiszter semmiképp nem lehet a kormány tagja, és egyéb fontos posztokon is engedményeket kell majd tenniük a szabadságpártiaknak, ha kormányozni szeretnének. Harald Vilimsky, az FPÖ csalódottan nyilatkozó főtitkára tisztújítást harangozott be, és „szavazó-visszaszerző akciót” szorgalmazott.

A következő osztrák kormány összetétele az eredmények tükrében attól függhet, hogy Sebastian Kurz Néppártja a Szabadságpárttal vagy a Zöldekkel tud-e majd előnyösebb koalíciós megállapodást kötni. Ez a következő hetek tárgyalásain dől majd el – a Zöldek potenciális koalíciós partnerré erősödése azonban komoly fricska a Szabadságpártnak, és ütőkártya Kurz kezében.

Forrás: Mandiner/ Kohán Mátyás

Hirdetés
loading...
Exit mobile version