Site icon Mai Világ

A Pentagonból szivárgott ki: Az USA-nak kétségei vannak az ukrán ellentámadást illetően

The flags of Ukraine, the United States, and the District of Columbia fly together on Pennsylvania Avenue near the Capitol, Saturday, March 5, 2022, by order of the mayor of Washington. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Hirdetés

Az amerikai hírszerzés által kiszivárogtatott dokumentumok a Washington Post szerint borús képet festenek Ukrajna várva várt ellentámadásáról. Ha a dokumentumok valódiak, akkor kétségeket ébresztenek Kijev azzal kapcsolatban, hogy képes lesz-e a következő hónapokban a nagyobb harci műveletek fenntartásához szükséges embereket és lőszert biztosítani.

 

A kiszivárgott anyag egyes részei a múlt hónapban kezdtek el keringeni az interneten. A „szigorúan titkosnak” minősített akták amerikai fenntartásokat fednek fel a közelgő ellentámadással kapcsolatban, és arra figyelmeztetnek, hogy a csapatok és lőszerek hiánya azt jelentheti, hogy Ukrajna nem fogja elérni azokat az ambiciózus célokat, hogy visszaszerezze az elveszített területeit a tavasz folyamán – írta hétfőn a The Washington Post.

„A kiképzés és a lőszerellátás tartós ukrán hiányosságai valószínűleg megterhelik az előrenyomulást és súlyosbítják a veszteségeket az offenzíva során”

– áll a dokumentumban, amely a továbbiakban Oroszország szilárd védelmi létesítményhálózatát említi a déli Herszon régióban, és rámutat Kijev folyamatos „erőfejlesztési és fenntartási hiányosságaira”.

A dokumentum azt is feltételezi, hogy az ukrán erők célja a déli és keleti területek elfoglalása lesz, nyilvánvalóan abban a reményben, hogy elvágják a Krím felől előretörő orosz csapatok útját. A hírszerzési értékelés azonban csak „szerény” sikert jósol e célok megvalósításában.

Hirdetés

A Nemzeti Hírszerzési Tanács által készített külön titkos tájékoztató, amelyet a Capitol Hillen csak egyes törvényhozók láthattak, arra a következtetésre jutott, hogy a kijevi ellentámadás valószínűleg nem lesz olyan sikeres, mint a tavaly őszi műveletek, amelyek a The Washington Post által idézett források szerint egyes területek visszaszerzését eredményezték.

Egy másik kiszivárgott dokumentum, amelyet a Wall Street Journal idézett vasárnap, szintén arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna „fenyegető légvédelmi válsággal” néz szembe, ami megakadályozhatja, hogy a hadsereg összegyűjtse az ellentámadáshoz szükséges frontharcos erőket. Az elemzés azt jósolja, hogy a jelenlegi fogyasztási ütem mellett Kijev valamikor ezen a héten kimeríti Buk légvédelmi rakétakészletét, május 3-ra pedig az összes S-300-as lőszerét, így az légtere nagyrészt védtelen marad.

Bár a kiszivárogtatás teljes terjedelme – valamint a dokumentumok valódisága, amelyek közül néhányat úgy tűnik, hogy manipuláltak – továbbra sem világos, Chris Meagher, a Pentagon szóvivője elismerte, hogy az akták „úgy tűnik… érzékeny és szigorúan titkos anyagot tartalmaznak”.

Egy hétfői tájékoztató során elhangzott, hogy mind a Pentagon, mind az Igazságügyi Minisztérium vizsgálja az ügyet, és hogy büntetőeljárás folyik a jogosulatlan közlések forrásának megállapítására. A The New York Times korábbi jelentése szerint összesen több mint 100 oldalnyi anyagot szivárogtattak ki.

A dokumentumhalmaz rengeteg információt tartalmaz az Egyesült Államok és a NATO ukrajnai haditerveiről, többek között a kiképzés és a fegyverszállítások ütemtervét, a lőszerkiadásokra vonatkozó adatokat, az ukrán harci egységek felépítését, a becsült orosz és ukrán veszteségeket, és a jelek szerint a helyszínen lévő külföldi különleges erőkre vonatkozó információkat is. A tisztviselők azonban nem voltak hajlandóak megerősíteni a tartalmuk pontosságát, csak annyit mondtak, hogy vizsgálják a kiszivárogtatás körülményeit.

Hirdetés

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: Ukrán katona az ukrán nemzeti zászlót lengeti egy páncélozott szállítón (APC) tetején állva. © Alexey Furman / Getty Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Hirdetés
loading...
Exit mobile version