Site icon Mai Világ

Nagyon rossz hírt kapott Putyin

Russian President Vladimir Putin delivers a speech at Yad Vashem Holocaust memorial centre in Jerusalem on January 23, 2020, to mark 75 years since the liberation of Auschwitz, the World War II death camp where the Nazis killed more than 1.1 million people, most of them Jews. (Photo by RONEN ZVULUN / POOL / AFP)

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz államfő népszerűsége tovább gyengült; az hagyján, hogy immáron fényévnyi távolságra van a néhány évvel ezelőtt elért szinttől, de nyár elejéhez képest is érezhetően romlott a megítélése.

Újabb mélypontra süllyedt az oroszok Vlagyimir Putyin államfőbe vetett bizalma – idézte a Moscow Times az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató intézet, a Levada Center adatait. Arra a kérésre, hogy a válaszadó jelölje meg, melyik politikusban bízik meg a legjobban, júliusban csak a megkérdezettek 23 százaléka jelölte meg Putyint.

Ez az arány kevesebb mint fele a 2017-ben ugyanerre a kérdésre adott 59 százalékos aránynak. Idén júniushoz képest három százalékponttal romlott a Putyin iránti bizalmat jelző mutató értéke.

Az orosz államfő általános népszerűségi indexe továbbra is 60 százalék körül alakul. A Levada szakértői úgy vélik, hogy a változás a távol-keleti Habarovszk városában kirobbant tiltakozásokkal magyarázható. A demonstrációkat az robbantotta ki, hogy a hatóságok eltávolították a habarovszki tartomány éléről a két éve megválasztott, igen népszerű Szergej Furgal ellenzéki politikust, akit azzal vádolnak, hogy 2004-ben részt vett több helyi üzletember megöletésében.

Egy további Levada-felmérésből ugyanis az derül ki, hogy az oroszok közel fele, pontosan 45 százaléka támogatja a demonstrálókat. Csak a megkérdezettek 17 százaléka vélekedett negatívan a tiltakozásokról, 26 százalékuk foglalt el semleges álláspontot. A válaszadók 29 százaléka azt mondta, hogy részt venne hasonló megmozduláson saját régiójában.

Hirdetés

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...
Exit mobile version