Site icon Mai Világ

Olyan veszély fenyegeti a brit monarchiát, amire senki sem számít

(FILES) In this file photo taken on July 10, 2018 Britain's Meghan, Duchess of Sussex (R) puts her hand on Britain's Prince Harry, Duke of Sussex's back as they leave the balcony of Buckingham Palace in London, after watching a military fly-past to mark the centenary of the Royal Air Force (RAF). - Britain's Prince Harry and his wife Meghan will give up their titles and stop receiving public funds following their decision to give up front-line royal duties, Buckingham Palace said on January 18, 2020. "The Sussexes will not use their HRH titles as they are no longer working members of the Royal Family," the Palace said, adding that the couple have agreed to repay some past expenses. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)

Hirdetés

A brit történelmi hagyományok alapján a monarchiával szemben álló köztársaságpártiak a szigetország baloldali és liberális gondolkodású politikusai és választópolgárai között találhatók, ám jó, ha az új király vigyázó tekintetét a jobboldal radikális szárnyára veti, mert az elmúlt évtizedben ez sokkal nagyobb sikereket ért ez elit elleni lázításban, az emberek elitellenes hergelésben, mint a baloldal.

Az első számú parancsolat, amit Egyesült Királyság új királyának, III. Károlynak be kell tartania, hogy ne csináljon semmit. Mármint: semmi olyasmit, amin a közélet iránt érdeklődő emberek, a politikusok és a média fennakadhatnak. II. Erzsébet királynő ebben nagyot alkakított, ugyanakkor az uralkodóváltás elkerülhetetlenül felidézi a sokak által idejétmúltnak tartott monarchia felváltását egy modern államformával. Mindezt annak ellenére, hogy a brit társadalom túlnyomó része jelenleg egyértelműen monarchiapárti – kezdi az Egyesült Királyság közjogi helyzetének firtatását Robert Shrimsley, a Financial Times belpolitikai szakkommentátora.

III. Károly olyan korban van, ami nem segíti imázsának erősítésében. Túl idős ahhoz, hogy fokozatosan érjen bele a szerepébe, ami édesanyjának megadatott, miközben nem elég koros ahhoz, hogy körüllengje az a szentimentális viszony, amit az emberek az igazán idős emberek iránt éreznek. Azzal, hogy fiát, Vilmost azonnal felemelte a trónörököst megillető walesi hercegi szintre, jelezte, hogy uralkodásával az idősebb és a fiatal generációnak is kínálni akar valamit. Népszerű gyerekének előtérbe tolásával a monarchia folyamatosságára helyezte a hangsúlyt.

A Károly előtt álló legnagyobb kihívás talán az, hogy miközben távolságot kell tartania a politikától, ha tetszik, ha nem a politikai sztárok közé tartozik, akiktől a mai sztárvilágban elvárják, hogy hallassák a hangjukat bizonyos fontos kérdésekben. Ennek felismerésére utalhat, hogy a két legfontosabb ügyben, a klímavédelemben és a lelki egészség kérdésében, amelyekben a királyi család a legkisebb kockázattal hallathatja a hangját, Vilmosra tolhatja a közvetítő szerepét. A korábbi walesi herceg egy-egy megjegyzését az új walesi herceg tolmácsolhatja.

A brit üzleti lap cikkírója szerint a korona akkor járhat a legjobban, ha óvatosan, nem mindenre kiterjedően válik modernebbé. Az új királynak le kellene faragnia a monarchia dohos, talpnyalóktól hemzsegő jellegzetességét, miközben megtartja a pompát, amit imádnak a nép egyszerű gyermekei. Nem kellene elutasítania a volt gyarmatok törekvését, hogy kiváljanak a monarchiából, miközben invitálnia kellene ezeket az országokat, hogy maradnak a Brit Nemzetközösség tagjai.

Hirdetés

A monarchia közjogi státuszának túlélését az biztosíthatja, ha meg tudja őrizni az független választópolgárok tömegeinek szimpátiáját. Sajátos módon az elmúlt másfél évtizedben ezt nem a baloldal fenyegette azzal, hogy a privát szférába akarta volna tolni a királyi családot, hanem a jobboldal. Ezen belül a konzervatívok radikális szárnya, amely nagy tehetséget mutatott fel az emberek elitellenes indulatainak felkeltésében. Ezzel közvetve azt az elitet támadták, amelynek része a királyi család is.

Ez nem jelenti azt, hogy a toryk valaha szembefordulnának a monarchiával, ugyanakkor ha mások ezt teszik, akkor elitellenes viselkedésük rontja a hitelességüket, amikor az királyok, hercegek és grófok világának védelmére kelnek. Magyarán kevésbé tudnak majd ellenállni az igazi elitellenes indulatoknak.

A brit üzleti lap szerzője ezzel nem akarja azt mondani, hogy közvetlen veszély fenyegetné a monarchia intézményét. Csupán arra akarja felhívni a figyelmet, hogy azon az oldalon gyengülhet meg a védelme, ahol senki sem számít rá.

napi.hu

Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version