Site icon Mai Világ

Százhuszonhat csónakázó migránst fogtak a La Manche csatornán

Migrants and refugees sit on a rubber boat before to be rescued by the ship Topaz Responder run by Maltese NGO Moas and Italian Red Cross off the Libyan coast in the Mediterranean Sea, on November 3, 2016. / AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Hirdetés

Százhuszonhat, Nagy-Britannia felé tartó illegális bevándorlót, köztük számos nőt és gyereket vettek fedélzetre a francia tengeri hatóságok Pas-de-Calais megye partjainál a La Manche csatorna vizéből – jelentették be szombaton.

A kiemelt migránsok több lélekvesztőn igyekeztek elérni a brit partokat pénteken. Az egyik csónak negyvenhárom emberrel a fedélzetén Dunkerque mellett adott le vészjelzést. A bevándorlókat a haditengerészet egyik járőrhajója vette fedélzetre. Negyven másik embert egy vontatóhajó emelt ki, amely aztán később még további 43 embert vett fel Dunkerque közelében, akiknek a csónakja szintén bajba került. A migránsokat Dunkerque kikötőjében átadták a francia határrendészetnek.

A La Manche csatornán 2018 vége óta emelkedik azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik a veszélyek ellenére ezen az útvonalon próbálják meg elérni a brit partokat.

A francia hatóságok adatai szerint idén január 1. és augusztus 31. között mintegy 15 400 ember kísérelte meg az átkelést. Közülük 3500 bajba jutott migránst vettek fedélzetre a csatornából és szállítottak vissza a francia partokra. Tavaly 9500-an keltek útra Franciaországból, míg 2019-ben még csak 2300-an, 2018-ban pedig 600-an.

Augusztus közepén egy hajótörés során egy eritreai bevándorló meghalt a csatornán. Tavaly pedig egy iráni kurd család négy tagja vesztette életét. Abban a balesetben egy egyéves gyermek is eltűnt, holttestét hónapokkal később találták meg a norvég partoknál.

Hirdetés

Forrás: MTI

A kép illusztráció

 

Hirdetés
loading...
Exit mobile version