Site icon Mai Világ

Újabb botrányba keveredett Rutte kormánya

Brüsszel, 2019. április 10. Mark Rutte holland miniszterelnök érkezik az Európai Unióból történõ brit kiválás ügyérõl (Brexit) rendezett rendkívüli európai uniós csúcstalálkozóra Brüsszelben 2019. április 10-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Hirdetés

A holland miniszterelnök nem tájékoztatta teljeskörűen a parlamentet Oroszországgal folytatott tárgyalásairól.

Mark Rutte miniszterelnök nem teljes körűen tájékoztatta a parlamentet magas rangú holland tisztviselők Oroszországgal folytatott tárgyalásairól. Rutte arra hivatkozott, hogy ezek a beszélgetések csupán „szabad véleménycserét” jelentettek, de ennek ellentmond, hogy a megbeszélések ellentmondásos témákat érintettek, és a végén megállapodások is születtek – írták a Follow the Money és a The Investigative Desk című oknyomozó portálok.

Hollandia hivatalosan megszakította kapcsolatait Oroszországgal, miután az 2014-ben lelőtték az MH17-es járatot, három évvel később azonban ismét felvették a kapcsolatot Moszkvával. A tárgyalásokat a Gazdasági és Külügyminisztérium vezető tisztségviselői folytatták orosz kollégáikkal. A Tweede Kamer – a holland parlament alsóháza –  csupán azután értesült erről, hogy a két oknyomozó szervezet erről az év elején beszámolt.

Nincs itt semmi látnivaló

Mark Rutte miniszterelnök akkor azt mondta, hogy a megbeszéléseken nincs semmi titokzatos vagy rejtegetni való nem történt, és az ezt bemutató dokumentumokat be is fogja mutatni.

Hirdetés
Rutte szerint „a tisztviselők csak beszélgettek Oroszországgal különböző energiaprojektekről, és a tisztviselőknek nem volt szabad megállapodásokat kötniük”. 

Ezt követően a Follow the Mone (Kövesd a Pénzt) és az Ivestigative Desk (Nyomozó Iroda) kikérte a dokumentumokat az illetékes minisztériumtól az Oroszországgal folytatott tárgyalásokról, hivatkozva a kormányzati tájékoztatásról és nyilvános hozzáférésről szóló törvényre.

Az oknyomozók szerint ezek a dokumentumok azt mutatják, hogy Rutte lényeges információkat tartott vissza az Alsóház elől.

Így például arról, hogy a tisztviselők megvitatták az ellentmondásos Északi Áramlat 2 vezeték sorsát, amelynek célja, hogy a jövőben az orosz gáz Északnyugat-Európába jusson, valamint tárgyaltak az Oroszország elleni uniós szankciók jövőjéről is.

Az oknyomozók szerint az energia területén orosz kollégáikkal meg is állapodtak a résztvevők. A naplók, e-mailek és emlékeztetők pedig azt mutatják, hogy Hollandia kérésére valójában megállapodások is születtek, melyeket nem közölték a Tweede Kamerrel.

Az ellenzéki pártok, így a GroenLinks, a PvdA és az SP dühödten reagáltak a nyomozás eredményére, és szerdár parlamenti vitát kezdeményeznek, amelyre a nyári szünet után kerülhet sor – közölték a NU.nl. portállal. A képviselők teljes körű betekintést szeretnének kapni az Oroszországga folytatott találkozókba és megállapodásokba. Azt is tudni akarják, hogy Rutte szándékosan tartotta-e vissza vonatkozó információkat az Alsóháztól.  A NU.nl szerint a VVD, a CDA, a D66 és a ChristenUnie koalíciós pártok nem tudtak válaszolni a felmerült kérdésekre, mert az érintett parlamenti képviselők szabadságon vannak.

Forrás: mandiner

Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version