Site icon Mai Világ

Újra az oroszoké a Lada, egyetlen rubelért vették meg

Russian President Vladimir Putin (L) and Argentine President Cristina Fernandez de Kirchner drink a toast during a ceremony at the Bicentennial Museum of the presidential palace in Buenos Aires on July 12, 2014. Putin arrived in Argentina in an official visit to strengthen trade alliances before attending the FIFA World Cup Brazil 2014 final match in Rio de Janeiro and the 6th Summit of Heads of State and Government of the BRICS in Brasilia. AFP PHOTO / Emiliano LasalviaEMILIANO LASALVIA/AFP/Getty Images

Hirdetés

„Eladta” a Renault a Ladában lévő többségi részesedését, már amennyire eladásnak lehet hívni egy komplett márka átadását egyetlen rubelért cserébe.

Eladta a Renault az AvtoVAZ-ban lévő többségi tulajdonát, a Reuters értesülései szerint. A vevő a NAMI nevű kutatóintézet, amit az orosz állam alapított évtizedekkel ezelőtt a járműipar támogatása érdekében, így gyakorlatilag az orosz államé a Lada márkanévvel is rendelkező vállalat. Az üzlet bizonyára kevésbé volt előnyös a franciáknak, mint az oroszoknak: egy, azaz egy teljes rubelbe került nekik a legendás hazai autóikonjuk márkanevének és gyárának megvásárlása. Ez körülbelül 5 forintnak felel meg.

A Renault egyelőre nem fűzött megjegyzést a tranzakcióhoz, erről az Interfax orosz hírügynökség számolt be. Nem ismertek tehát a Renault motivációi: lehet, hogy pénzügyi szempontból akarták elkerülni a később esetlegesen az orosz kormány által a külföldi vállalatokra és tulajdonukra kivetendő szankciókat, de az is lehet, hogy a nyugati szankciók miatt lehetetlenné vált az AvtoVAZ Renault-n keresztüli működése, sőt az sem kizárt, hogy politikai üzenetnek szánták, elvégre a Renault-ban 15%-os tulajdonnal bír a francia állam.

Moszkvai gyárán még nagyobb veszteséget realizált a Renault, mert hogy az is az államhoz, egészen pontosan a fővárosi önkormányzathoz kerül, de nem eladás keretén belül, hanem csak papíron egy egyszerű átírással. Itt tehát még az egy rubelnyi bevételtől is elesett a Renault. Az orosz kereskedelmi minisztérium egyébként fenntartja a lehetőséget, hogy 5-6 éven belül a Renault visszavásárolhatja az AvtoVAZ-t, de ahogy képviselőjük fogalmazott: „Ha ezalatt befektetéseket eszközölünk, azt beleszámoljuk a vételi árba. Ajándékot nem fogunk adni.” A Lada gyártója tehát újra orosz kézben van, de hogy aztán mihez kezd az állam a Renault kereskedelmi kapcsolatai, gyártási tudása és egyéb szellemi termékei nélkül a márkával, csak később tudhatjuk meg.

Autonavigator

Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version