Itthon

1920. június 4 – a nap, amire mindenkinek emlékezni kell

Hirdetés

Június 4-én van a 100 éves évfordulója az országot megcsonkító trianoni békediktátum aláírásának. Az évforduló alkalmából, ezen a napon 20 óra 15 perctől a Duna Televízióban lesz a premierje a Rátóti Zoltán főszereplésével készült, A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című nagyszabású történelmi drámának. Az alkotás Apponyi Albert gróf felszólalásának dramatizált rekonstrukciója. Az alkotók beszéltek az Origónak az emlékezés fontosságáról és a forgatásról is.

Megkondultak a harangok, és a zászlókat félárbocra eresztették – száz éve gyászszünetet rendeltek el, mikor a vesztes világháborút követően a magyar békedelegáció aláírta a trianoni békeszerződést, és ezzelMagyarország elszenvedte történetének egyik legsúlyosabb traumáját. A magyar delegációt vezető Apponyi Albert gróf a vállalhatatlan békefeltételek miatti felszólalása azóta is a XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszéde.

Ebből készült most, a békeszerződés aláírásának századik évfordulójára filmdráma. Apponyi a beszédét 1920. január 16-án, a trianoni béketervezet végleges lezárása után mondta el. Csak arra kapott lehetőséget, hogy egy beszédet mondjon, így ebben kellett összefoglalnia mindent Az alkotók ezt dolgozták fel filmes eszközökkel.

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!