Sport

1988. szep­tem­ber 25 – a nap, amikor a világ megismerte Egerszegi Krisztina nevét

Hirdetés

Ma harminc esztendeje ezen a napon ismerte meg a világ Egerszegi Krisztinát, az akkor 14 éves  magyar úszólányt.

„Egérke” az általános iskola padjából esett be a szöuli olimpiára, ahol előbb ezüstérmet szerzett, majd az NDK-s riválisokat megelőzve megnyerte a 200 méteres hátúszást.

A fotón jól látni, szinte eltörpül a keletnémet riválisok mellett. Egerszegi ideje korosztályos csúcs is volt, melyet csak 2017-ben tudtak megdönteni.

Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok, többszörös Európa- és világbajnok magyar úszó. Egyike a modern olimpiák legsikeresebb magyar sportolóinak, a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok 1988 óta. A Magyar Szent István-rend kitüntetettje.

Hirdetés

Első hazai sikereit 1985-ben érte el. Az úttörő korosztály bajnoki címeit szerezte meg a hátúszószámokban. 1986-ban már 4 korosztály valamint a felnőttek bajnokságban is indult. Ekkor szerezte első felnőtt bajnoki érmét. A bukaresti Ifjúsági Barátság Versenyen 2-2 arany- és ezüstérmet nyert. A következő évben négy egyéni versenyszámban nyert felnőtt bajnoki elsőséget. A strasbourgi Eb-n 100 háton 5., 200 háton negyedik lett. Az év végén az Európa Kupában szerzett harmadik helyezést 200 m háton.

1988 júniusában a világranglistán 100 háton ötödik, 200-on harmadik helyen állt. Júliusban az ifjúsági Európa-bajnokságon 3 számban szerzett aranyérmet. Már az Eb előtt, majd utána is arcüreggyulladás akadályozta a felkészülését. Emiatt a felnőtt OB-n csak váltóban indult.

szöuli olimpiára a magyar csapat legfiatalabb versenyzőjeként utazott el. 100 méter háton, országos csúccsal szerzett olimpiai ezüstérmet, majd 200-on olimpiai és Európa-csúccsal lett bajnok. Ezzel a legfiatalabb magyar bajnok, valamint egyéni úszó olimpiai bajnok lett. Az év végén, 200 háton világranglista-vezető volt és az év magyar úszója és sportolónője lett.

Érdekesség vele kapcsolatban, hogy érmeit elzárva fiókban tárolja, sőt, van, amelyiket a padláson eldugva.

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!