Európa

2000 ukrán kommandóst képeznek ki a britek a Krím lerohanásához

Hirdetés

A britek egy olyan elit ukrán egységet képeznek ki, amely a tervek szerint segítene Kijevnek visszafoglalni a Krímet – állítja forrásokra hivatkozva a Sunday Express. Ukrán tisztviselők hónapok óta arról beszélnek, hogy a sokat hangoztatott ellentámadás során vissza akarják foglalni az orosz félszigetet. Az ukrán ellentámadás azonban eddig nem váltotta be a nyugati várakozásokat.

 

A beszámoló szerint több mint 2000 ukrán katona, akik „egy elit kommandós dandárt” alkotnak, a délnyugat-britanniai Devonban lévő kiképzőtáborba érkeztek, hogy felkészítsék őket egy olyan akcióra, amelynek célja a Krím „karácsony előtti visszafoglalása”.

A dandár várhatóan „a lándzsa hegyét fogja alkotni”, miközben további két másik alakulat fogja őket támogatni – állították a bulvárlap forrásai. Az Express azt is megjegyezte, hogy a hadművelet során kombinált csapásokat mérnének a levegőből, a szárazföldről és a tengerről. A kijevi páncélos alakulatok megpróbálnák áttörni az orosz védelmet, miközben nagy hatótávolságú támadásokkal támogatnák őket, a nyugatról szállított rakétákkal.

Egy meg nem nevezett magas rangú védelmi vezető azt mondta a lapnak, hogy a brit kiképzők célja, hogy megtanítsák a kijevi csapatoknak, hogyan használják a NATO-taktikákat a „harctér formálására”, mielőtt döntő erejű támadást indítanának.

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még április végén vázolta fel Kijev azon szándékát, hogy egy nagyszabású ellentámadással visszaszerezze a Krímet. Amikor azonban Ukrajna június első napjaiban megindította az orosz vonalak elleni előrenyomulását, Moszkva szerint nem sikerült teret nyernie, és súlyos veszteségeket kellett elszenvednie.

Az ellentámadással kapcsolatos nyilvánvaló problémák ellenére Kirill Budanov, az ukrán hírszerzés főigazgatóságának vezetője szombaton azt állította, hogy Kijev „hamarosan” elfoglalja a Krímet, anélkül, hogy pontos határidőt mondott volna. Tavaly már azt jósolta, hogy ez 2023 tavaszán megtörténik, azonban ez az előrejelzés nem vált valóra.

Közben márciusban Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Ukrajna megpróbálja visszafoglalni a Krímet, Moszkva „a védelem minden eszközéhez” bevetheti, beleértve nukleáris arzenálját is.

A Krím félsziget 2014-ben, a Nyugat által támogatott kijevi puccsot követő nyilvános népszavazáson elsöprő többséggel döntött az Oroszországhoz való visszacsatolás mellett. Sem Ukrajna, sem a nyugati országok nem ismerték el a szavazás eredményét.

NIF

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!