Itthon

2020: nagyot változik az élet januártól

Hirdetés

Nagyon sok jogszabály változik 2020. január elsejével.

Várhatóan idén már nem kötnek új megállapodást a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseletek, így 2020-ban is nyolc-nyolc százalékkal emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege a 2018 végén kötött egyezség értelmében. Ez azt jelenti, hogy jövőre a minimálbér összege bruttó 160 920 ezer forintra (ennek nettója – családi adókedvezmény nélkül számolva – 107 ezer forint), míg a középfokú végzettséghez kötött bérminimum bruttó 210,6 ezer forintra nőhet.

Négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak a jövőben – a családvédelmi akcióterv keretében – a munkaviszonyból vagy más hasonló, nem önálló tevékenységből származó jövedelem után a jövőben nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetni (járulékokat azonban továbbra is igen). A kedvezmény a vér szerinti, az örökbe fogadott, valamint a már felnőtt gyermek után is jár. A családi kedvezményt ebben az esetben az anya a munkavállalói járulékából vagy az apával megosztva érvényesítheti. A pénzügyi tárca számításai szerint az anyák szja-mentességével jövőre nagyjából 40 ezer nő élhet, együttesen 20 milliárd forint körüli összeg maradhat náluk.

Az új év első napjától a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (gyed), ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Ekkor a szülő helyett a nagyszülőt illeti meg a gyed. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több – nem ugyanazon várandósságból született – unoka után is felveheti a juttatást. A nagyszülői gyed összegét ugyanúgy kell megállapítani, mint a szülői gyed összegét.

Még mindig kevés helyen banknál vehető igénybe a falusi csok (családok otthonteremtési kedvezménye), pedig a lehetőség egyre vonzóbbnak tűnik a gyereket nevelő vagy tervező családok számára. A 2486 úgynevezett preferált kistelepülésen építkező vagy ott lakást felújító, bővítők számára 2019 végén nem zárul le az áfa-visszatérítés lehetősége az év végén, ők a hosszabbítás nyomán 2022 közepéig kaphatják vissza a 27 százalékos áfát számla ellenében, maximum 5 millió forintig.

Hirdetés

Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások. Szintén ingyenes lesz a meddőségi vizsgálat a nők és a férfiak számára is 2020 júliusától. A területen eltörlik a teljesítmény-volumen korlátot. Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal. Jövő nyáron készül el a Nemzeti Humán Reprodukciós Program is, miközben hat meddőségi intézetet is államosítanak.

2020  január első napjától megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), a vállalkozók nagy része azonban még nem döntött arról, hogy milyen adónemre tér át a határidő lejárta után. Az evások december 31-ig dönthetnek arról, hogy jövőre milyen adózási formát választva folytatják tevékenységüket. Azok a gazdálkodók, akik év végéig nem élnek a választás lehetőségével, egyéni vállalkozóként a vállalkozói szja szabályai alá fognak tartozni, míg társas vállalkozásként a társasági adó alanyává válnak.

A szociális hozzájárulási adó kulcsának csökkentésével párhuzamosan a kisvállalati adó (kiva), illetve adóelőleg mértéke 13 százalékról 12 százalékra csökken 2020. január 1-ji hatállyal.

A nyári módosítás értelmében az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom mellett 2020. január 1-től a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás is bekerül a turizmusfejlesztési hozzájárulás-köteles szolgáltatások körébe. (Ezt az indokolja, hogy januártól a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfa mértéke is 5 százalékra csökken.) A hozzájárulás számítására vonatkozó szabályok nem változnak, így a hozzájárulás alapja a szálláshely-szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke, a hozzájárulás mértéke pedig 4 százalék.

A csoportos biztosításoknál lejár a türelmi idő december 31-én. Még a 2018-as változások hatályon kívül helyezték az úgynevezett kockázati biztosítások adómentességét. Az átmeneti rendelkezések lehetővé tették azonban az adózóknak a felkészülést, hiszen 2019-ben még a korábbi szabályozás szerint lehetett eljárni. Így érdemes átgondolni az egyes biztosítási konstrukciók adózását 2020-ra vonatkozóan, mert az egy éves türelmi idő 2019. december 31-vel lejár.

Hirdetés

Január elsejétől megszűnik az ingyenes céginformációs szolgáltatásra vonatkozó, idén júliusban elfogadott és október 1-jén hatályba lépett korlátozás, így a jövőben ismét ingyenes és korlátozásmentes lesz a cégjegyzékben szereplő adatok elérése.

2020-ban az öregségi nyugdíjkorhatár 64,5 év lesz  – azaz most majd az 1956 első félévében születettek mehetnek nyugdíjba. Januártól 3800 forinttal, körülbelül havi 138 ezer forintra nő az átlagnyugdíj. Ez azt is jelenti, hogy a kormány kissé lemaradt, amikor ekkora mértéket tervezett be a 2020-as büdzsé 2019 nyári elfogadásakor. A kabinet akkoriban ugyanis 2,8 százalékos inflációval számolt 2020-ra (márpedig ennyivel kell emelni a nyugdíjakat is) – csakhogy az MNB ma már 3,5 százalékos inflációt vár jövőre, míg piaci elemzők szerit ennél is kissé magasabb lehet a drágulás.

Jövőre egyetlen társadalombiztosítási (tb) járulékká vonják össze a biztosítottak által jelenleg négy különböző jogcímen fizetett járulékokat (10 százalék nyugdíjjárulék, 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék, 3 százalék pénzbeni egészségbiztosítási járulék, 1,5 százalék munkaerő-piaci járulék) – az új tb-járulék mértéke 18,5 százalék lesz, vagyis a közteher mértéke nem emelkedik.

Az állam a tb-ellátások fedezetét akkor is biztosítja, ha a társadalombiztosítás kiadásai a bevételeket meghaladják. Ez a nyugdíjasok szempontjából különösen fontos garanciális rendelkezés, amely a nyugdíjtörvényben is rögzített kifizetési garanciát erősíti meg. Így ha a járulékbevételek nem lennének elegendőek a nyugdíj- és egészségügyi kiadásokra, a költségvetésben külön pótlólagos előirányzatban kell biztosítani a teljes költségfedezetet.

Könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása jövőre az elektronikus meghatalmazás lehetőségével jövőre. A meghatalmazást és a törvényes képviseletet bármely kormányablakban és a lakossági portálon online is lehet rögzíteni. A magán-egészségügyi szolgáltatók és fogorvosok is csatlakoznak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatbázisához 2020 első napjától.

Hirdetés
Hirdetés

A nyári adócsomagban elfogadott LXXII. törvény szerint a finomra vágott dohány és egyéb fogyasztási dohány jövedéki adója a jelenlegi kilónkénti 19 160 forintról három lépcsőben emelkedik: így 2020. január 1. és június 30-a között 20 100 forint, július 1-jétől december végéig 20 700 forint, 2021. január 1-jét követően pedig 21 480 forint lesz.

Az év utolsó napjaiban és az új év első napján a jelenlegi 250 forinttól 300 forintra ugrik a legnépszerűbb hazai lottójátékok, az ötös és hatos lottó, valamint a skandináv lottó alapjátékainak ára – jelentette be a Szerencsejáték Zrt. Eszerint december 28-tól az ötös lottó, december 29-től a hatos lottó, 2020. január 1-jén pedig a skandináv lottó ára emelkedik.

Folytatja a levéltermék-portfólió egyszerűsítését a Magyar Posta Zrt., valamint változnak a levélfeladási díjak is 2020. január elsejétől. Így a jövőben az 50 gramm alatti tömegkategóriákat összevonják: a 30 grammos közönséges levél ára nő, míg az 50 grammosé csökken. Az új ár belföldi 50 gramm tömeghatár alatt közönséges leveleknél 135 forint lesz, a belföldi elsőbbségi levél díja pedig 185 forintra változik. Az 500 grammos tömeghatárú levelek elsőbbségi kézbesítése 515 forint, a nem elsőbbségieké 390 forint lesz. A 2 kilogrammig terjedő elsőbbségi levelek ára 1490 forintba, a nem elsőbbségiek díja 1185 forint lesz.

Nő a magasabb tömegkategóriájú küldemények és a többletszolgáltatások tarifája. Az ajánlott feladás díja 350 forintról 405 forintra, a tértivevény többletszolgáltatás díja 240 forintról 275 forintra emelkedik. A további díjváltozások jórészt a vállalati ügyfeleket érintik, ott az átlagos áremelkedés mértéke közelít a 15 százalékhoz.

Nő a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban január 1-jétől, az intézkedéssel Magyarország csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A biológiai eredetű összetevők kötelező, legkisebb összevont mértéke 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő. A 95-ös benzin bioetanol-aránya legalább 6,1 százalék lesz. A töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica is jelzi az eddigi E5-ös helyett. A hasonló váltás több uniós országban már megtörtént és nem okozott műszaki problémát. Az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában nem lehet majd változást érezni.

A Széchenyi pihenő (Szép) kártyával 2020. első napjától a keskeny nyomközű vasútra is lehet jegyet váltani, a munkavállaló és társkártyával rendelkező közeli hozzátartozója válthat jegyet. A rendeletnek egy másik szabálya is módosul. A munkavállaló halála esetén a pénzforgalmi szolgáltató – a jogerős határozatban igazolt jogosultak részére – a számla szerinti egyenleg összegét jelenleg készpénzbe fizeti ki. A jövő év első napjától a jogosultak választhatnak a készpénz és a fizetési számlára utalás között.

Aki december végéig nem használja fel az Erzsébet-utalvány bármilyen formáját, annak elvész a pénze. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. ugyanis 2020. január 1-jétől már csak a beváltott utalványok elszámolásával foglalkozik. A jelenleg forgalomban lévő, valamennyi érvényes, papíralapú vagy elektronikus Erzsébet-utalványt a mintegy 60 ezer elfogadóhelyen az utalványbirtokosok legkésőbb 2019. december 31-ig használhatják fel.

Januártól kapható a budapesti álláskeresők díjmentes bérlete a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bérletpénztáraiban és ügyfélközpontjaiban. A bérletet azok vehetik igénybe, akik budapesti állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és a fővárosi kormányhivatal illetékes kerületi hivatalában álláskeresőként nyilvántartásba vannak véve.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!