EurópaVilág

Putyin és Erdogan ismét telefonon egyeztettek

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon tárgyalt a gabonakereskedelemről, valamint Moszkva és Ankara kapcsolatainak fejlesztéséről – közölte a Kreml.

“A török vezető pozitívan értékelte Oroszország beleegyezését, hogy 60 nappal meghosszabbítja az ukrán gabona fekete-tengeri kikötőkből történő kivonásáról, valamint az orosz élelmiszerek és műtrágya exportjának feloldásáról szóló isztambuli megállapodásokat” – közölte a sajtószolgálat.

Erdogan ugyanakkor megértését fejezte ki Moszkva elvi hozzáállása iránt, hogy teljes mértékben végrehajtja a gabonaegyezmény második részét, vagyis az Oroszországból származó mezőgazdasági termékekkel szembeni akadályok megszüntetését.

Az elnökök megvitatták az országok közötti partnerség aktuális témáit különböző területeken.

PUTYIN ÉS ERDOGAN ELÉGEDETTSÉGÉT FEJEZTE KI A KERESKEDELMI ÉS GAZDASÁGI KAPCSOLATOK NÖVEKEDÉSÉVEL, VALAMINT A KÖZÖS STRATÉGIAI ENERGIAPROJEKTEK SIKERES MEGVALÓSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN, KIEMELVE A TÖRÖKORSZÁGI AKKUYU ATOMERŐMŰ ÉPÍTÉSÉT ÉS A GÁZSZÁLLÍTÁSOKAT.

Hirdetés

Az elnökök megvitatták a szíriai helyzetet is. A vezetők hangsúlyozták az Ankara és Damaszkusz közötti kapcsolatok további normalizálásának fontosságát.

“A TÖRÖK ELNÖK KIEMELTE OROSZORSZÁG KONSTRUKTÍV KÖZVETÍTŐ SZEREPÉT EBBEN A TEKINTETBEN” – KÖZÖLTE A KREML.

Putyin és Erdogan emellett a török-szír földrengés sújtotta területek újjáépítéséről is tárgyaltak.

“A török elnök még egyszer őszintén megköszönte a földrengés következményeinek leküzdéséhez nyújtott segítséget, beleértve egy orosz tábori kórház közelmúltbeli telepítését Hatay tartományban. Megállapodtak abban, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, hogy Oroszországból építőanyag-szállításokat szervezzenek a megsemmisült infrastruktúra és a lakások újjáépítése érdekében” – közölte a sajtószolgálat.

Az orosz elnök emellett gratulált kollégájának és a török népnek a Ramadán szent hónapjához.

Hirdetés

Erdogan hivatala a maga részéről megjegyezte, hogy az államfő megköszönte Putyinnak “a fekete-tengeri gabona kezdeményezés kiterjesztéséhez való pozitív hozzáállását”.
A török államfő rámutatott annak fontosságára is, hogy diplomáciai úton mielőbb elérjék az ukrajnai ellenségeskedések beszüntetését.

Emellett Erdogan szerint az országok “új lépéseket tehetnének a gazdasági együttműködés alapján”, amelyről az államfők a török elnök szocsi látogatása során állapodtak meg.

Maga Erdogan Isztambulban elmondta, hogy megbeszélést folytatott Putyinnal Ankara közvetítéséről, hogy orosz mezőgazdasági termékeket juttasson el a rászoruló országokba.

“Ők (az orosz fél.) azt akarják, hogy szállítsunk orosz gabonát a rászoruló országokba, mi pedig gondoskodunk arról, hogy lisztté feldolgozzuk és az afrikai szegény országokba szállítsuk” – mondta.

A két vezető legutóbb február 26-án vette fel egymással a kapcsolatot. Akkor az elnökök a két ország közötti kapcsolatokról tárgyaltak. Putyin gratulált is Erdogannak születésnapja alkalmából.

Hirdetés
Hirdetés

orosz hírek

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!