Világ

A WHO szerint gyorsul a járvány terjedése

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogy felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése világszerte. Az összes fertőzött eset már meghaladja a 390-ezret. A WHO szerint aktívan kell küzdeni a vírus ellen, teszteléssel, minden megerősített eset elzárásával és azzal, hogy visszakövetik a fertőzés útját.

Spanyolországban több mint ötszázan veszítették életüket az elmúlt egy nap során a koronavírus-fertőzés miatt. A hadsereg átvette a repülőtereken, és vasútállomásokon túl az idősotthonok fertőtlenítését is.

Több ilyen intézményben találtak holttesteket, a halálesetek felderítését megkezdték. A spanyol közszolgálati televízió szerint az egyik ilyen idősotthon Madridban található, amelynek dolgozói arról számoltak be, hogy a feltételezhetően koronavírus-fertőzésben elhunyt áldozat elszállítására vártak, és az előírások szerint ilyenkor nem nyúlhatnak a holttesthez.

A madridi temetkezési vállalatok túlterheltek, ezért a főváros jégcsarnokát nevezték ki ideiglenes halottasháznak.

Franciaországban hétfőn 186 új halálesetet jelentettek, ami azt mutatja, hogy az elmúlt három nap folyamán 28 százalékkal nőtt a halálozási szám. Az országban második hete tart a kijárási tilalom.

Hirdetés

Olaszországban az elmúlt két napban csökkent a koronavírus áldozatainak száma, de kedden megfordult a trend, 743 halottat regisztráltak a Worldometers adatai szerint. Ez az eddigi második legsúlyosabb nap, március 21-én 793 áldozatot szedett a vírus.

Az olaszok vasárnap 651, hétfőn pedig már csak 601 új áldozatról számoltak be, az új megbetegedések száma is csökkent. Úgy tűnt az ország túl van a járvány csúcspontján, bár a polgári védelem vezetője éppen ma nyilatkozta, hogy tízszer több fertőzött lehet Olaszországban, mint ahogy azt a statisztikák mutatják. Míg Lombardia kormányzója, Attilio Fontana azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a koronavírusos esetek száma növekszik, de a növekedés lassabb, mint az elmúlt héten.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az otthonmaradás és a társadalmi távolságtartás más módjai is szükségesek ahhoz, hogy lassuljon a vírus terjedése.

„A világjárvány terjedése felgyorsult. Az első bejelentett eset után 67 nap alatt elérte a fertőzések száma a 100 ezer esetet. 11 nappal később újabb százezer eset volt, és csupán 4 napra rá már újabb százezer fertőzés volt” – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet vezetője, aki kiemelte az egészségügyben dolgozók védelmének fontosságát. Valamint hangsúlyozta, hogy globális politikai együttműködésre van szükség a probléma megoldásához.

Törökország megtiltotta a maszkok exportálását a koronavírus terjedése miatt. Az ország korábban több országba szállított orvosi felszereléseket, köztük Iránnak.

Hirdetés

Iránban a fertőzések száma meghaladja a 24 ezer 800-at, ezért az Európai Unió 20 millió eurós humanitárius segélyt küld Teheránnak.

India háromhetes országos házikarantént rendelt el szerdától. Narendra Modi miniszterelnök televíziós beszédében megemlítette, hogy ugyan az elmúlt napokban is voltak előírások az otthonmaradásra és a távolságtartásra, ezt sokan félreértették és felelőtlenül viselkedtek. Az országban attól tartanak, hogy a társadalom szegényebb rétegeiben gyorsan terjed majd a vírus. A kormány 2 milliárd dolláros alapot hoz létre a járvány elleni küzdelemhez.

Forrás: atv.hu

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!