Itthon

Hoppá: a balos elemző elszólta magát

Hirdetés

Nem várt helyről jött dicséret: a balos Political Capital igazgatója, Krekó Péter az ATV-ben arról beszélt, hogy a visegrádi négyek országai közül hazánkban a legnagyobb a kormányzat iránti bizalom.

Miközben a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzék oltásellenes kampánya továbbra is azt célozza, hogy aláássa a vakcinákba és az egészségügybe vetett bizalmat, a baloldalhoz köthető szellemi holdudvar mintha megtorpanni látszana. Vegyük csak a gyászt is politikai termékként felhasználó Nagy Attila Tibor példáját, aki a Pesti TV műsorában visszamenőlegesen is beismerte az oltásellenes kampány létezését. Nagy azonban arra a veszélyre is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a baloldal nem áll le a keleti vakcinák folyamatos támadásával, úgy ez a taktika „akár vissza is üthet a DK-ra, illetve az ellenzék jelentős részére”.

Nagy Attila Tibor óvatosságra intő gondolatában nem nehéz meglátni a logikát: amint ugyanis nőni kezd egy társadalomban a vakcinák iránt bizalom, az oltásellenességgel házaló baloldal álláspontja úgy kerül szembe az uralkodó közhangulattal. Márpedig a baloldalhoz köthető Political Capital legfrissebb mérése azt mutatja, hogy a visegrádi négyek (V4) államai közül Szlovákiában és Magyarországon a legmagasabb az oltakozási kedv. Majd a kutatóintézet vezetője, Krekó Péter az ATV-ben az eredményhez hozzátette: „ahol jobban bíznak az egészségügyi hatóságokban, és ahol jobban bíznak a kormányban, ott inkább beoltatnák magukat az emberek”.

Krekó meglátása szerint oksági viszony mutatható ki a kormányba vetett bizalom és az oltási kedv között. Erre az összefüggésre a műsorvezető Rónai Egon is felfigyelt, és azonnal le is vonta belőle a következtetést: „tehát itt [Magyarországon] akkor a V4-ek közül a legnagyobb a bizalom a kormányzat iránt”. Mire Krekó így felelt: „igen”.

Hirdetés

Ráadásul a Political Capital igazgatója nem először beszélt arról, hogy az oltakozási kedv és a kormányzati teljesítmény egyértelműen kapcsolatba hozható egymással. 2020 végén Krekó a Politico című lapnak ugyanis így nyilatkozott: „az emberek oltási hajlandóságának aláásása politikai következményekkel járhat Orbán Viktorra nézve”. Ha eltekintünk a kijelentés botrányos utóéletétől, akkor azt láthatjuk, hogy Krekó fordított előjellel ugyan, de itt is rámutatott az oltakozási kedv nagyon is közvetlen politikai hatásaira. Mert ahogy az alacsony hajlandóság rontja a kormány helyzetét, mivel az ellenzék azt az ország vezetőinek számlájára írhatja, úgy az oltakozási kedv növekedése pedig a kormányba vetett bizalom jeleként értelmezhető.

Úgy látszik tehát, hogy a szellemi holdudvar is egyre inkább kezd kihátrálni a baloldal oltásellenes kampánya mögül.

Forrás: drot.info

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!