Európa

Zelenszkij: a szankciók gyengék, minden oroszt ki kell tiltani

Hirdetés

Az ukrán elnök egyéves nyugati tilalmat akar minden orosz állampolgárra és energiaimportra vonatkozóan.

A jelenlegi oroszellenes szankciókat “gyengének” nevezve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a Washington Postnak azt mondta, hogy a Nyugatnak teljes embargót kell bevezetnie az Oroszországból származó összes energiaimportra, és legalább egy évre utazási tilalmat kell elrendelnie minden oroszra.

Kijevi megerősített irodájában interjút adva Zelenszkij a Postnak azt mondta, hogy “a legfontosabb szankciók a határok lezárása – mert az oroszok más földjét veszik el”.

AZ OROSZOKNAK “A SAJÁT VILÁGUKBAN KELLENE ÉLNIÜK, AMÍG MEG NEM VÁLTOZTATJÁK A FILOZÓFIÁJUKAT”.

“Akármilyen oroszok … menjenek Oroszországba” – mondta a lap szerint, azzal érvelve, hogy a kollektív büntetés az egyetlen megoldás. “Akkor majd megértik. Azt fogják mondani: ‘Ennek [a háborúnak] semmi köze hozzánk. Nem lehet az egész lakosságot felelőssé tenni, ugye?”. De igen. A lakosság választotta ezt a kormányt, és nem harcol ellene, nem vitatkozik vele, nem kiabál vele”.

Hirdetés

Az ukrán vezető kitartott amellett, hogy ez “az egyetlen módja annak, hogy befolyásoljuk” Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A Postnak úgy beszélt, mintha az orosz közvéleményhez szólna, és hozzátette: “Az egész világnak azt mondod, hogy a te szabályaid szerint kell élnie. Akkor menjetek és éljetek ott”.

Az Egyesült Államok és szövetségesei – Kanada, az EU, Japán, Dél-Korea és Ausztrália – több száz orosz magánszemély, vállalat és szervezet ellen vezettek be embargót az általuk Ukrajna “inváziójának” nevezett hadművelet miatt. Idén áprilisra Oroszország lett a legtöbb szankcióval sújtott ország a világon, megelőzve Iránt, Venezuelát, Mianmart és Kubát együttvéve.

Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy az embargó tönkreteszi az orosz gazdaságot, majd később Putyint okolta az amerikai inflációért és az egekbe szökő üzemanyagárakért.

Zelenszkij interjúja akkor hangzott el, amikor a Fehér Ház bejelentette, hogy újabb 1 milliárd dollár értékű fegyvert és katonai felszerelést küld Kijevbe, valamint 4,5 milliárd dollár készpénzt az ukrán kormány támogatására. Megfogadta, hogy amint Ukrajna “elegendő erővel és eszközzel rendelkezik, minden területet felszabadít”.

orosz hírek

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!