Világ

A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Netanjahu izraeli miniszterelnök és Sinwar Hamász-vezér ellen

Hirdetés

A Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatási parancsot kért Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Yahya Shinwar Hamász-vezér ellen háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádjával az Izrael elleni október 7-i támadások és a gázai háború miatt.

Ezt a bíróság legfőbb ügyésze, Karim Khan jelentette be a CNN Christiane Amanpournak egy exkluzív interjúban.

Khan elmondta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot kér Yoav Gallad izraeli védelmi miniszter, valamint a Hamász másik két vezetője – Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, ő az Al Qassem Brigádok vezetője , ismertebb nevén Mohammed Deif, valamint Ismail Haniya – ellen is.

Az izraeli politikusok elleni elfogatóparancs az első alkalom, hogy az ICC egy izraeli vezetőt és természetesen az Egyesült Államok közeli szövetségese ellen ad ki háborús bűnök miatt körözést.

Megjegyzendő, hogy az ICC két évvel ezelőtt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen az ukrajnai háború miatt.

Az USA-nak, azaz a jelenlegi Biden kormányzatnak most komoly kommunikációs problémával kell szembenéznie, mivel az ICC az izraeli vezetés ellen fordul, és állást kell foglalniuk ebben.

„Senki sem áll a törvények felett” – mondta Khan Amanpour kérdésére, hozzátéve, hogy ha Izrael nem ért egyet a Nemzetközi Büntetőbírósággal , akkor megteheti, hogy fellebbezhet.

Hirdetés

Izrael és az Egyesült Államok amúgy nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Ez azonban nem akadályozta meg az Egyesült Államokat abban, hogy az ICC által Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen kiadott elfogatóparancsot kommunikációs és érdemi értelemben is felhasználja céljaira (az orosz elnök ma már csak Kínába utazik), mivel akkoriban ez a parancs „megegyezett” az ő érdekeikkel .

Most azonban különösen nehéz lesz Bidenék politikai helyzete.

Az ICC fenntartja joghatóságát Gáza, Kelet-Jeruzsálem és Ciszjordánia felett, miután a palesztin vezetők 2015-ben hivatalosan beleegyeztek abba, hogy elkötelezik magukat a bíróság alapelvei mellett.

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!