Európa

Pistorius: Németország háborúra készül Oroszországgal

Hirdetés

Németországnak a következő években fel kell készülnie a háborúra Oroszországgal – mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter, akit a Focus idéz.

„Németországnak 2029-ig fel kell készülnie a háborúra” – mondta

Ennek érdekében Berlinnek figyelmet kell fordítania a személyi kiképzésre, az anyagi és pénzügyi komponensekre – tette hozzá.

Pistorius azt is mondta, hogy egy ukrajnai orosz győzelem többe kerülne Berlinnek, mint az ukárn erőknek nyújtott katonai és pénzügyi támogatás.

Sürgősnek nevezte a kötelező katonai szolgálat visszaállítását is.

Hirdetés

Nyugaton az utóbbi időben egyre több találgatás látott napvilágot az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozásról és a Moszkvával való háború kirobbantásáról. Emmanuel Macron francia elnök például azt mondta, hogy Párizs nem zárja ki annak lehetőségét, hogy csapatokat küldjön a háborús övezetbe, ha Oroszország áttöri a frontvonalat, és Kijev segítséget kér. Azt is állította, hogy „sok ország” egyetértett azzal a megközelítésével, hogy esetleg katonákat küldene. Azonban belföldön és a nemzetközi szövetségesek körében is bírálatokkal szembesült, és május elején Jens Stoltenberg NATO-főtitkár cáfolta kijelentéseit. Szerinte a szövetség nem fog csapatokat küldeni Ukrajnába, és Kijev nem is kérte ezt. A főtitkár hangsúlyozta, hogy nem látja „közvetlen veszélyét” annak, hogy Oroszország támadást intézzen a NATO szövetségesek ellen.

A Der Spiegel című német lap ugyanakkor azt írta, hogy a balti államok és Lengyelország „figyelmeztették” Németországot, hogy csapatokat küldhetnek Ukrajnába, ha a helyzet Kijev számára kedvezőtlenül alakul.

A Kreml a feszültség eszkalálódásának példátlan fordulójának nevezte az ilyen elképzeléseket, amelyek különleges figyelmet és intézkedéseket igényelnek.

Mint Vlagyimir Putyin a Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjúban hangsúlyozta, Moszkva nem fog NATO-országokat megtámadni, mert annak semmi értelme. Az államfő megjegyezte, hogy a nyugati politikusok rendszeresen megfélemlítik lakosságukat egy képzeletbeli orosz fenyegetéssel, hogy eltereljék a figyelmet a belpolitikai problémákról.

A nyugati politikusok harcias kijelentéseinek hátterében az elnök utasítására Oroszországban megkezdődtek a Déli Katonai Körzet rakétagyakorlatai. Ezeken a manővereken a nem stratégiai nukleáris fegyverek használatát gyakorolják.

Hirdetés

Forrás: orosz hírek

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!