Európa

Újabb ukrán ellenzéki pártot tiltott be Zelenszkij katonai juntája

Hirdetés

Egy ukrán bíróság az igazságügyi minisztérium kérésére betiltotta a Nash Krai (A mi földünk) nevű politikai pártot, és elrendelte vagyonának lefoglalását. Ez a legújabb lépés az ellenzéki szervezetekkel, pártokkal szemben az egyébként illegitim Vlagyimir Zelenszkij által vezetett kormány regnálása során, miközben az Európai Unió tökéletes demokráciaként nevesíti a valójában már katonai junta formájában működő rezsimet.

 

A Nyolcadik Közigazgatási Fellebbviteli Bíróság bírói testülete szerdán hozta meg a döntést, amiről egy közleményt is kiadtak. Ezek szerint:

„A bíróság eleget tett az ukrán igazságügyi minisztérium követeléseinek: a Nash Krai politikai párt tevékenységét betiltották; a párt, a párt regionális, városi, kerületi szervezeteinek, elsődleges sejtjeinek és más szerkezeti egységeinek vagyonát, pénzeszközeit és egyéb eszközeit az államra ruházták át”– áll a közleményben.

A pártot 2011 augusztusában jegyezték be „Blokk Párt” néven, majd 2014-ben átnevezték „Nash Krai”-ra. 2015-től a párt „helyi vezetők és üzletemberek csoportjaként” pozicionálta magát, akiknek célja a politikai játszmák és intrikák elkerülése volt – írja az RBK Ukrajna. A pártnak mindössze három tagját választották be függetlenként a Verhovna Rada-ba (ukrán parlament) 2019-ben, de a 2020-as helyhatósági választásokon a párt mintegy 1694 mandátumot szerzett a regionális közigazgatásban.

Hirdetés

Az Oroszországgal való 2022 februári eszkalációt követően Zelenszkij betiltotta a nagyobb politikai pártokat, versenytársakat, köztük az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZh) pártot, amely a második legnagyobb párt a képviselői helyek számát tekintve a Verhovna Rada-ban. A médiával szemben is keményen fellépett: felszámolt több, a politikai ellenfeleivel kapcsolatban álló televíziós csatornát, és a kilenc legnagyobb tévécsatornát egyetlen, 24 órás, „Telemaraton” elnevezésű állami műsorszolgáltatóba integrálta.

Zelenszkij elnöki mandátuma május 20-án lejárt, és az Oroszországgal való konfliktus kezdete után bevezetett hadiállapot ürügyén nem tartott választásokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte, hogy az ukrán alkotmány nem rendelkezik az elnöki ciklus ilyen módon történő meghosszabbításáról. Megtiltja a választások megtartását a rendkívüli állapot idején, és egyértelműen kimondja, hogy a törvényhozóknak meg kell tartaniuk a hatalmukat, vagyis az államelnöki feladatot az ukrán törvényhozás vezetőjének kell ellátnia mindaddig, amíg a nép új parlamentet nem választ – mondta Putyin, aki a jelenlegi ukrán politikai helyzetet ” hatalombitorlásnak” nevezte.

NIF

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!