Európa

Duda: a NATO védelmi szövetség, de háborúra készül Oroszországgal

Hirdetés

Andrzej Duda lengyel elnök Oroszország és a NATO közötti közelgő háborúra figyelmeztetett, ha Kijev nem tud győzelmet aratni a Moszkvával folytatott konfliktusban.

A Wirtualna Polska hírportálnak adott keddi interjújában Duda azt állította, hogy ha Oroszország legyőzné Ukrajnát, akkor megtámadná a NATO-államokat – amit a nyugati vezetők által már többször felvetettek és Oroszország többször tagadott.

“Nem engedhetjük meg Oroszországnak, hogy megnyerje ezt a háborút… Mert ha hagyjuk, hogy Ukrajna veszítsen, akkor egy esetleges háború Oroszország és a Nyugat között rendkívül közel lesz” – állította Duda, aki az »orosz imperializmus« megnyilvánulásának minősítette Moszkva Kijev elleni hadműveletét. Azt is állította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „egyre tovább és tovább akar majd támadni”, ha hagyják, hogy győzzön Ukrajna ellen.

Duda azt állította, hogy a NATO „egyöntetűen” Oroszországot tekinti „a legnagyobb és közvetlen fenyegetésnek a szövetség biztonságára”, és jelezte, hogy annak ellenére, hogy „védelmi szövetség”, mégis háborúra készül Oroszországgal.

Eltökélt szándék van arra, hogy megmutassák Putyinnak, hogy a Nyugat nem fél… A háborús fenyegetés létezik, mert az elítélő szavak önmagukban nem fogják elrettenteni Oroszországot” – mondta a lengyel vezető, hozzátéve, hogy a NATO ezért »felfegyverkezik«, hogy katonai erővel »elrettentse« az »orosz fenyegetést«.

Hirdetés

Lengyelország Ukrajna egyik legfontosabb támogatója a Kijev és Moszkva közötti konfliktusban, katonai támogatásokat küldött a hadseregnek, és logisztikai központként szolgál a más nyugati országok által biztosított fegyverek szállítására.

Oroszország többször elutasította a nyugati figyelmeztetéseket, amelyek arra vonatkoztak, hogy állítólag Európát akarja megtámadni, ha győzelmet arat Ukrajnában. Áprilisban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „rémtörténeteknek” nevezte az ilyen elképzeléseket, és azt mondta, hogy azokat a nyugati vezetők találták ki, hogy eltereljék az emberek figyelmét a saját országukban fennálló problémákról.

Vlagyimir Putyin is hasonlóan nyilatkozott, és az „orosz fenyegetésről” szóló kijelentéseket „ostobaságnak” és az európaiak megijesztésére törekvő kormányok propagandájának minősítette, „hogy további pénzeket szedjenek ki belőlük”.

Moszkva a konfliktus során többször is kijelentette, hogy egyik célja Oroszország biztonságának szavatolása a NATO határai felé történő terjeszkedése által jelentett fenyegetés fényében. Azt is kijelentette, hogy a NATO-államok által Kijevnek nyújtott támogatás mértéke már a konfliktus résztvevőivé tette őket, és figyelmeztetett, hogy további lépések, például az, hogy Kijev nyugatról szállított fegyvereket használhatna mélyen Oroszországon belüli célpontok támadására, tükörválaszt válthat ki Moszkva részéről.

orosz hírek

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!