Európa

Beindultak az ukránok, újabb orosz régióba törtek be

Hirdetés

Több kilométert haladtak Oroszországban az ukrán erők pénteken.

Az ukrán csapatok a Kurszki területen újabb előrenyomulást hajtottak végre egyes területeken 1-3 kilométeres körzetekben – írja az Ukrajinszka Pravda.

A csapatok folytatják a harcot. Egyes területeken 1-3 kilométeres előrenyomulást hajtottak végre az ellenséggel szemben. A harcok az egész frontvonalon folytatódnak. Általánosságban elmondható, hogy a helyzet ellenőrzés alatt van– mondta Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka.

A cserealapról kérdezve Szirszkij elmondta, hogy „jelenleg Mala Loknja térségében folynak harcok. „Remélem, hogy sok foglyot ejtenek ott” – tette hozzá Szirszkij.

Azt is elmondta, hogy Moszkaljev vezérőrnagy már elfoglalta helyét a Kurszki területparancsnokságának élén.

Hirdetés

Újabb orosz régióba tört be az ukrán hadsereg, Kurszk után Belgorodot vették célba 

Néhány nappal ezelőtt az ukrán katonák a kurszki offenzíva kiterjesztésével párhuzamosan betörtek a Belgorodi területre, de erős orosz ellenállásba ütköztek – írja a The Washington Post.

A lap újságírói három sebesült ukrán katonával, köztük egy parancsnokkal beszéltek, akik páncélozott személyszállító járműveken lépték át az orosz határt Kolotilivka falunál.

A katonák szerint a belgorodi orosz csapatok felkészültnek tűntek az érkezésükre, ellentétben az ukrán egységek gyors előrenyomulásával Kurszkon keresztül. Bár egy részük visszavonult, a területet páncéltörő akadályokkal, például »sárkányfogakkal« erősítették meg, és erősen aláaknázták. Az ukránok szinte azonnal intenzív tüzérségi, drón- és bombatűz alá kerültek – közölte a lap.

A katonák arról számoltak be, hogy az ukrán erők mintegy 10 kilométert haladtak előre, elfoglalva az orosz csapatok elhagyott állásait. A harcok azonban továbbra is hevesek maradtak. „Az egész csoportunk megsebesült aznap, amikor megérkeztünk” – mondta egyikük. Hozzátette azt is, hogy sok ukrán katona gránátsokkot kapott vagy súlyosan megsebesült, míg mások meghaltak, és hátra kellett hagyni őket.

Hirdetés

A tüzérségi támadás olyan intenzív maradt, hogy a túlélők napokig orosz lövészárkokban voltak kénytelenek bujkálni, amíg csütörtökön kora reggel megérkezett egy páncélozott személyszállító jármű, hogy orvosi ellátásra evakuálja őket. A The Washington Post szerint néhányan közülük többször is megsebesültek, amíg a segítségre vártak.

Forrás: Index

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!