Európa

Zelenszkij drámai beszédet mondott: meghosszabbodik a háború?

Hirdetés

Ukrajna elnöke a közösségi oldalára feltöltött beszédében határozott és világos választ sürgetett Ukrajna partnereitől Észak-Korea orosz-ukrán háborúba való bekapcsolódására. Az elnök szerint a két ország közötti bűnös szövetség új fenyegetést jelent, amely nemcsak Ukrajnára, hanem a világ egészére nézve is komoly veszélyt hordoz.

Zelenszkij részletesen kifejtette, hogy egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy Észak-Korea nem csupán munkaerőt, hanem katonai személyzetet is küld Oroszországba. Ezek az emberek nem ipari munkások, hanem harcosok, akik a frontvonalon állnak majd szemben az ukrán erőkkel. Az elnök hangsúlyozta, hogy mindez műholdas felvételekkel és videókkal egyaránt bizonyítható, amelyek Oroszországból érkeznek.

Az elnök nyomatékosan kérte a nemzetközi közösséget, hogy ne hagyja figyelmen kívül ezt az új fejleményt, és azonnali reakciót sürgetett. „Nem engedhetjük meg, hogy a gonosz tovább növekedjen” – mondta. Az elnök figyelmeztetett:  ha a világ most hallgat, és Észak-Korea katonái megjelennek a fronton, az a háború meghosszabbodását és további szenvedést jelent minden érintett fél számára.

Az észak-koreai csapatok megjelenése

Október elején Dél-Korea védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy Észak-Korea valószínűleg reguláris fegyveres erőinek egy részét is elküldi Ukrajnába Oroszország támogatására. Zelenszkij október 13-án megerősítette, hogy Észak-Korea már nem csak fegyvereket, hanem katonákat is biztosít Oroszország számára. Október 17-én az ukrán elnök pontosította, hogy Oroszország mintegy 10 000 észak-koreai katonát tervez bevetni a háborúban.

Hirdetés

Kirill Budanov, az ukrán védelmi hírszerzés vezetője október 18-án közölte, hogy körülbelül 11 000 észak-koreai gyalogos katona jelenleg Kelet-Oroszországban kiképzés alatt áll, és várhatóan november 1-jére készen állnak a harcra Ukrajna ellen. Emellett Dél-Korea Nemzeti Hírszerző Szolgálata arról számolt be, hogy Észak-Korea már 1 500 különleges katonát küldött Oroszországba, akik már meg is érkeztek az orosz területre.

Iráni drónok

Zelenszkij beszédében kitért az iráni gyártású Shahed drónok jelentette fenyegetésre is, amelyek Oroszország egyik fő eszközévé váltak Ukrajna elleni támadások során. Az elnök elmondta, hogy csak ezen a héten minden nap bevetették ezeket a drónokat Ukrajna ellen, és az év eleje óta összesen több mint 6 130 Shahedet indítottak el. Ezért felhívta a figyelmet arra, hogy fokozni kell a nyomást Oroszország fegyvergyártási kapacitásaira, és sürgette a nemzetközi partnereket, hogy segítsék Ukrajnát a drónok tárolási bázisainak és gyártási infrastruktúrájának megsemmisítésében.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a világ nem nézheti tétlenül, ahogy egy újabb állam – Észak-Korea – belép a háborúba Ukrajna ellen. Az elnök ismételten arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel határozottan és erélyesen Oroszország és Észak-Korea egyre szorosabb katonai együttműködésével szemben, mivel ez a konfliktus eszkalációját és további destabilizációt eredményezhet a régióban és azon túl is.

atv

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!