Európa

Parancsmegtagadásokról és zendülésekről számolt be egy ukrán dandár

Hirdetés

A Területi Védelmi Erők 119. dandárja szerint „hamarosan nem lesznek emberek” az ukrán fronton. Az El País című francia kiadványnak adott interjúban elismerte az ukrán katona, hogy egyre nagyobb problémát jelent, hogy a katonák elmenekülnek az állásaikból – adta hírül a Lenta.ru.

 

Az ukrán főügyészség októberben arról számolt be, hogy a háború során mintegy százezer esetet regisztráltak pozícióelhagyás vagy dezertálás miatt, amely az AFU teljes állományának tíz százalékát jelenti. Több mint felük 2024-ben tette ezt.

„Volt egy barátom, Angliának hívtuk. Rabotinóban, Szoledarban, Herszonban volt… Kimerült volt, nem bírta tovább, és a parancsnokok nem adtak neki nyugalmat. Néhány nappal ezelőtt csak úgy felkapta a fejét és elment” – fogalmazott az ukrán dandár katonája.

Ukrajna elismeri, hogy az emberek rettegnek

Hirdetés

A megkérdezett katonai tisztviselők szerint az ukrán katonák átlagosan 25 napot töltöttek a kurahovói állásaikon. Bison, a 119. dandár harcosa elmondta, hogy Oroszországnak nagy a gyalogsági fölénye. Emellett az orosz fegyveres erők „jobban felszereltek, jobban kiképzettek, és jobban alkalmazkodnak”.

Shkoda ukrán katonatiszt szerint a mozgósítás Ukrajnában „rosszul megy, mert az emberek félnek”. Úgy véli, „a probléma most nem a fegyverekkel, hanem az emberekkel van”, mert senki sem akar belépni a hadseregbe.

„Hamarosan nem lesznek emberek, akik harcolni fognak” – ismerte el.

Anatolij Matvijcsuk katonai szakértő, nyugalmazott ezredes elismerte, hogy az AFU katonáinak dezertálása gyakoribbá válhat, ha Toretszk és Csasziv Jar az orosz erők teljes ellenőrzése alá kerül. Elmondta, hogy a Kurszki terület lerohanása óta az AFU veszteségei már 25 ezer főre rúgnak, május óta pedig mintegy hetvenezerre. A katona szerint az emberekben megjelent a félelem. Bár a megadás és a dezertálás még nem tömeges jellegű – fejtette ki.

Közben a The New York Times arról írt, hogy az AFU-ban 2024-ben megduplázódott a dezertálások száma. Idén januártól szeptemberig 51 ezer katona hagyta el egységét leszerelés nélkül.

Hirdetés

Magyar Hírlap

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!