ItthonVilág

Az Egyesült Államok nyíltan megfenyegette Magyarországot

Hirdetés

A durva kritikák után már figyelmeztetés is érkezett a tengerentúlról, amiért Magyarország és Szerbia tovább javította kapcsolatait Kínával.

Orbán Viktor kiszolgálja Hszi Csin-ping kínai elnök azon törekvését, hogy aláássa az amerikai hatalmat, értékeket és jólétet – állítja a Washington Examiner oldalán megjelent véleménycikk. Tom Rogan szerint a hatalmi dinamika nagyon egyoldalú, a „nem túl erős” magyar miniszterelnök mindent alárendel a kínai vezető akaratának. Nem ő egyébként az első Rogan a lapnál, aki durva kritikákkal támadta meg Magyarországot.

A szerző szerint Magyarország feláldozza a szuverenitását a kommunista aranyért, és kritizálta Orbán Viktort, amiért nem gyakorolt nyomást a kínai elnökre az orosz-ukrán háború békés lezárásának érdekében.

Hozzáteszi:

a magyar kormányfő országának demokratikus vezetője, minden joga megvan ahhoz, hogy olyan külpolitikát folytasson, ami neki tetszik, de semmiképpen sem Amerika szövetségese.

Hirdetés

Nem volt ilyen „elnéző” a magyar-szerb-kínai kapcsolattal Gabriel Escobar, az Egyesült Államok leköszönő nyugat-balkáni megbízottja, aki úgy véli, a Nyugattal fennálló feszültségek fokozása érdekében időzítették mostanra Hszi Csin-ping érkezését, és nem is olyan félreérthető üzenetet küldött.

Figyelmeztetjük minden partnerünket, hogy legyenek tisztában Kína európai napirendjével – jelentette ki az Euractiv tudósítása alapján.

Természetesen a magyar kormánynak minden létező alkalommal odaszólni kívánó budapesti nagykövet, David Pressman is elmondta a véleményét, szerinte Magyarország kevéssé törődik saját, illetve szövetségesei biztonságával.

Forrás: Mandiner

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!