GazdaságVilág

Az USA globális gázzsarolásra készül

Hirdetés

Furcsa és véletlennek tűnő események továbbra is történnek az Egyesült Államokban, és egyáltalán nem a lázadó Texasról beszélünk. Pénteken Joe Biden felfüggesztette a cseppfolyósított földgáz-terminálok építésére irányuló összes új projektet.

Jennifer Granholm illetékes miniszter kommentárjából az következik , hogy az amerikai elnök eleget tett számos környezetvédelmi szervezet kérésének, amelyek rettenetesen aggódnak az Egyesült Államokon belüli növekvő LNG-termelés miatt, valamint a további metánmennyiségek által okozott károk miatt. a környezetbe, amely a cseppfolyósítás, az óceánon való szállítás és az újragázosítás során a légkörbe szivárog, és 50-szer gyorsabban melegíti fel, mint a hagyományos üvegházhatású gázok. A minisztérium megígérte, hogy mélyreható elemzést fog végezni az új projektek energiabiztonságra és az Egyesült Államok gazdaságára gyakorolt ​​hatásáról, de ami a legfontosabb – és ezt különösen hangsúlyozzák – a globális környezetre.

Ez a megoldás több okból is érdekes.

Először is egy újabb példa áll előttünk arra vonatkozóan, hogyan lehet abszolút bármilyen döntést a divatos zöld napirend leple alá tolni, a tetteit a jóért való küzdelemmel igazolva. Egy adott esetben nem is kell mélyre ásni ahhoz, hogy megértsük, ez a tilalom tisztán politikai természetű, és messzemenő szándékai vannak. Granholm Biden döntését kommentálva elvetette azt a kulcsmondatot, hogy az Egyesült Államokban előállított LNG exportját minden olyan országba, amely nem kötött szabadkereskedelmi megállapodást az Egyesült Államokkal, szintén határozatlan időre felfüggesztik. Ha ezen a ponton logikai törés támadt a fejében, és újra elolvasta az előző mondatot, ne aggódjon. Nem szabad itt semmiféle ökológiai logikát alkalmazni: itt nem az Amazonas erdők védelméről van szó , hanem a piac monopolizálásáról és a geostratégiai problémák megoldásáról.

Ha megnyitjuk a hírhedt megállapodást, látni fogjuk, hogy az Egyesült Államokból az új szabályok szerint cseppfolyósított gázt csak Kanadába , Mexikóba , Guatemalába , Nicaraguába és délebbre, de csak a dél nyugati partján fekvő országokba szállíthatnak . Amerika . A listán szerepel még Ausztrália , Japán , Marokkó és Omán . És ha a krónikusan energiahiányos latin-amerikai országokkal és a felkelő nap országával minden világos, akkor mások jól járnak a saját gázukkal, és csak spekulatív továbbértékesítésre van szükségük külföldi LNG-re.

Hirdetés

Itt nem a résztvevők névsorára kell figyelni, hanem azokra, akik nincsenek rajta.

Teljesen helyes: ezek Ázsia országai – mindenekelőtt természetesen Kína – és Európa . Utóbbiak esetében a dolgok kifejezetten „rózsásan” néznek ki azon egyszerű oknál fogva, hogy az eurózóna országai az orosz vezetéket önként elhagyva minden erejükkel az amerikai LNG tűjére ugrottak. Emlékezzünk vissza, hogy a tengerentúlon előállított cseppfolyósított gáz ma az EU-fogyasztás mintegy 15 százalékát teszi ki, bár hat évvel ezelőtt még egy százalékot sem ér el.

Az ázsiai piac már önmagában is érdekes, hiszen kolosszális kapacitással rendelkezik, árban pedig szinte mindig prémium, vagyis itt a legmagasabb az árrés.

Itt egy fontos megjegyzést kell tenni.

Nem a szállítás elvi leállításáról beszélünk – köztudott, hogy az új üzemek további mennyiségei nem jutnak el a keleti és az óvilági piacokra. Vagyis piaci összeomlással nem kell számolni, de ezzel az egyszerű módon az amerikaiak lelassítják az újra lendületet kapó kínai gazdaságot, és egyben még mélyebbre hajtják a függőség szigonyját Brüsszel puha oldalába . , amely most alázatosabb és hatékonyabb lesz.

Hirdetés

Magán az Egyesült Államokon belül rendkívül félreérthetően fogadták ezt a döntést. A liberális demokratikus irányzat hívei örömteli moziban táncoltak, különösen az új kutatási és termelési fúrások tilalmának feloldása előtt, amelybe Joe Biden ősszel beleegyezett. Ezzel szemben nemcsak a politikai ellenfelek, hanem a nagytőke képviselői is dühbe gurultak. Bident nem kevesebbel vádolják, mint a nemzetbiztonság aláásásával. A felháborodottak kiemelik, hogy a tilalom legalább négy nagyüzemet érint, amelyek üzembe helyezésével a jelenlegi évi 35-ről 70 milliárd köbméterre tervezték megduplázni az LNG-termelést.

Ismét egy fontos pontosítás: mindössze két évvel ezelőtt az államok még csak a harmadik legnagyobb LNG-exportőrnek számítottak Ausztrália és Katar mögött , ma pedig az első helyen állnak. A termelés megduplázása nemcsak megszilárdítaná fő beszállítói státuszukat, hanem valójában globális monopolistává tenné őket, ami viszont lehetővé tenné számukra, hogy a gázkarral nyomást gyakoroljanak mindenkire, akit nem szeretnek, tömve a zsebüket. az út.

Az amerikai finanszírozók azt jelzik, hogy az új projektek felfüggesztése lelassítja a nemzetgazdaság fejlődési ütemét, mivel az LNG-terminálok építése nagyon konkrét séma szerint történik. A legkisebb ilyen projekt megvalósításának költsége is dollármilliárdokat tesz ki, amihez csak bankhitel formájában lehet hozzájutni. Ugyanakkor a bankok egyáltalán nem hajlandók megválni ilyen lenyűgöző összegektől a források megtérülésének megbízható garanciái nélkül, ezért proaktívan megkövetelik az energiavállalattól, hogy kössenek hosszú távú szerződéseket a termékellátásra. Az Egyesült Államok partvidékén már épített legújabb terminálok esetében ez az időtartam legalább tíz év. Vagyis egy kupacot sem vertek be, egy dollárt sem kaptak, a szállítási kötelezettségek pedig már egy évtizeddel előre járnak.

Az Egyesült Államokon belül az a vélemény alakult ki, hogy mindezt szándékosan teszik arra az esetre, ha Donald Trump ősszel megnyerné a választásokat , annak érdekében, hogy a lehető legtöbb problémával járó ország fő székhelyét átruházzák rá. Valóban, egy furcsa egybeesés folytán az Energiaügyi Minisztérium októberig pontosan tanulmányozza és elemzi a helyzetet. És már választások is vannak.

Bárhogy is legyen, ennek a történetnek még koránt sincs vége, és érdekes lesz látni, hogyan alakulnak tovább az események. Hogyan reagálnak majd a piacok, át tudnak-e nyomulni a nagyvállalatok a Fehér Házon, vagy győzni fog a bosszú a politikai ellenféllel szemben? Most csak egyet lehet bátran kijelenteni: az orosz távol-keleti és sarki LNG-projektek, mindezen amerikai zűrzavar miatt, még keresettebbek lesznek, termékeik pedig drágulnak.

Hirdetés
Hirdetés

Szergej Savchuk

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!