Világ

Az USA szerint nem Oroszország, hanem Kína jelenti a legnagyobb veszélyt a nyugati irányítású világrendre

Hirdetés

Az amerikai hírszerző közösség szerint Kína jelenti a legnagyobb fenyegetést a nyugati irányítású világrendre, és a Pekinggel kapcsolatos aggodalmak domináltak a szenátus hírszerzési bizottságának szerdán bemutatott éves jelentésében.

„A Kínai Népköztársaság – amely egyre nagyobb kihívást jelent az Egyesült Államoknak gazdaságilag, technológiailag, politikailag és katonailag világszerte – továbbra is példátlan prioritásunk” – mondta Avril Haines, a nemzeti hírszerzés igazgatója a törvényhozóknak.

A Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság (ODNI) által összeállított éves fenyegetésértékelő jelentés Kínával kezdődik, és 40 oldalából ötöt szentel az országnak.

Peking „egy Kína által vezetett alternatívát kíván előmozdítani a gyakran amerikai és nyugati dominanciájú nemzetközi fejlesztési és biztonsági fórumokkal és keretekkel szemben” – állították az amerikai kémek, akik azt jósolják, hogy Kína olyan programokat fog használni, mint az Övezet és Út Kezdeményezés, a Globális Fejlesztési Kezdeményezés és a Globális Biztonsági Kezdeményezés, hogy „előmozdítsa a nemzetközi normák olyan módosításait, amelyek az állami szuverenitást és a politikai stabilitást részesítik előnyben az egyéni jogokkal szemben”.

Kína „központi szerepet játszik a globális ellátási láncokban”, amikor félvezetőkről, ritkaföldfém-ásványokról, akkumulátorokról, napelemekről és gyógyszerekről van szó. Ez „jelentős kockázatot jelenthet” az Egyesült Államok és a nyugati gazdaságok számára, ha Peking „képes lenne politikai vagy gazdasági haszonszerzés céljából ügyesen kihasználni erőfölényét”.

Hirdetés

Később a jelentés elismeri, hogy Kína képes arra, hogy ezt az erőfölényt „céljai elérésére használja fel, bár valószínűleg nem jelentős önköltség nélkül”.

Az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy Kína „korlátozni fogja az Oroszországnak nyújtott nyilvános támogatást”, de továbbra is fenntartja a „diplomáciai, védelmi, gazdasági és technológiai együttműködést” Moszkvával, hogy „továbbra is megpróbálja kihívás elé állítani” az Egyesült Államokat.

A jelentés feloldott titkosítású változatát szerdán hozták nyilvánosságra a Szenátus hírszerzési bizottságának a globális fenyegetésekről szóló éves meghallgatásán.

A meghallgatáson Haines mellett a CIA, az FBI, az NSA és a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) igazgatói is megszólaltak.

Peking a héten szokatlanul éles kritikát fogalmazott meg az amerikai politikával szemben: Hszi Csin-ping elnök hétfőn ipari és üzleti vezetők találkozóján azt mondta, hogy Washington „Kína teljes körű elszigetelésébe, bekerítésébe és elnyomásába” kezdett.

Hirdetés

Kedden Csin Gang külügyminiszter arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ha „nem lép a fékre, hanem tovább száguld a rossz úton, akkor semmilyen korlát nem akadályozhatja meg a kisiklást, és biztosan konfliktus és konfrontáció lesz”.

Forrás: Orosz Hírek

 

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!